Ezeket soha ne tartsa a konyhapulton – azt is eláruljuk, miért

Néhány tárgynak érdemes új helyet keresni a konyhában.

2025. február 17., 16:10

Szerző:

A konyha egyik leggyakrabban használt területe kétségtelenül a konyhapult, hiszen itt készülnek el a különböző fogás, de gyakran ez a felület ad helyet az előkészületeknek és a tálalásnak is. Éppen ezért érdemes mindig szabadon hagyni, csakhogy általában számos használati tárgynak is ez lesz a végső helye, ami nem ideális megoldás – hívta fel a figyelmet a The Pioneer Woman.

Egy zsúfolt munkalap rejtett feszültségekhez vezet, hiszen soha nem áll rendelkezésre elegendő hely, így a főzést is megnehezíti. Sokan nem is gondolnák, de amikor azt mondják, nincs kedvük elkészíteni a vacsorát, valójában az áll a háttérben, hogy nincs türelmük hosszabb időt eltölteni a frusztráló és rendetlen helyiségben.

Néhány egyszerű szabály betartásával azonban orvosolható ez a probléma, amely meglepően sok háztartásban okoz kellemetlen perceket.

Minden elfér, ha a konyha megfelelően van berendezve

A konyhapultokon jellemzően ott van a kávéfőző, a kenyérpirító, a turmixgép, és sokszor több más konyhai kisgép is. A szakértők szerint tévhit, hogy ezeknek az eszközöknek itt van a helyük. Bár sokan azzal érvelnek, hogy a szekrényekben ezek el sem férnének, azt azonban érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran használjuk ezeket. Ha nincs szükség ezekre minden nap, akkor indokolatlan, hogy a konyhapulton tároljuk azokat. A kávéfőző az egyetlen eszköz, amelynél hasznos egy állandó, telepített hely, minden mást azonban egy könnyen elérhető szekrényben érdemes tárolni.

A különböző kések és főzésnél vagy sütésnél használt kanalak és villák is gyakran a konyhapulton hevernek. Ezekhez egy falra szerelhető, mágneses tartót érdemes használni. Mindez nemcsak azért fontos, hogy a rendetlenséget felszámoljuk, hanem azért is, mert veszélyesek lehetnek: a helyhiány miatt véletlenül lesodorhatjuk a késeket, amely akár komoly sérülést is okozhat. Kisgyermekes családokban különösen fontos, hogy ezek az eszközök távolabb, a kicsik számára nehezen elérhető magasságban kapjanak helyet.

A főzéshez használt edényeknek is a szekrényben van a helyük, ám ezeket sokan a főzőlapon vagy a konyhapulton tárolják. Amennyiben ennek oka az, hogy már nem férnek el a szekrényben, a szakértők szerint át kell gondolni, hogy talán itt az ideje átválogatni ezeket, és megválni azoktól a daraboktól, amelyekre semmi szükség. Az edényeket is egy erre rendszeresített fiókban érdemes tárolni, és nem csak azért, mert esztétikai szempontból nem előnyös, ha elől maradnak: ha véletlenül bekapcsolva marad a főzőlap, akár tüzet is okozhat egy-egy edény, de a napi teendők során maga a fazék vagy tepsi burkolata is megsérülhet, így használhatatlanná válhat. A szekrényben való tárolással ezektől a sérülésektől is megóvhatóak az eszközök.

A különböző olajok ugyan mutatósak lehetnek, ám a szakértők ezeknél sem javasolják a pulton való tárolást. A hő, illetve a fény hatására könnyebben megavasodhatnak, és egyes esetekben erre már csak akkor derül fény, amikor elkészült az étel, ám az íze elmarad az elvárttól. Az ilyen eseteket érdemes megelőzni, az ét-, illetve olívaolajat pedig a konyhapult helyett egy száraz és sötét szekrényben tárolni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)