Ezek a konyhai eszközök rákot is okozhatnak – az Európai Unió betiltotta a használatukat
A csomagolóanyagok is hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
A jövőben tilos a biszfenol-A (BPA) használata minden olyan eszköz gyártása során, amely érintkezik élelmiszerekkel vagy italokkal. A döntés hátterében az áll, hogy a BPA negatívan hat az immunrendszerre, és a rák bizonyos típusainak kialakulásában is szerepet játszhat – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóközleményéből.
Az Európai Bizottság határozata szerint a BPA mellett egyéb biszfenol származékokat sem lehet felhasználni ezen termékek előállításakor. A már forgalomban lévő termékeket nem vonják ki a forgalomból, sőt egy meglehetősen hosszú átmeneti időszakot is biztosítanak a gyártóknak annak érdekében, hogy felkészülhessenek a módosításokra.
Az átállást nem lesz könnyű végrehajtani, ugyanis a biszfenol-A jelen van számos csomagolóanyagban, tárolódobozban és konyhai eszközökben is. A veszély abban rejlik, hogy ezen termékek kapcsolatba kerülnek az élelmiszerekkel is, amelyeket elfogyasztva a káros anyag az emberi szervezetbe is bejut.
A kutatók már korábban is jelezték, hogy érdemes kerülni a BPA-tartalmú termékeket, hiszen a biszfenol-A a kutatások szerint számos szempontból árthat az egészségnek. A várandós anyák számára különösen veszélyes lehet, mivel negatívan befolyásolhatja a magzati fejlődést is. Mivel az immunrendszer működésére is károsan hat, számos egyéb betegség kialakulásához is hozzájárulhat.
A rák a legnagyobb kockázati tényező
A tanulmányok szerint a biszfenol-A növelheti a sejtek rendellenes elváltozásainak esélyét, és különösen a mellrák és a prosztatarák kialakulásának szempontjából veszélyes.
Nehezen lehet kikerülni az anyaggal való érintkezést, ugyanis a sütéshez és főzéshez használt kellékekben is megtalálható, legyen szó merőkanalakról vagy sütőformákról, illetve az élelmiszerek tárolásához használt dobozokról. Ezen kívül rengeteg kiegészítő is ebből készül, és a csomagolások esetében sem csupán a műanyag dobozokra és palackokra kell gondolni: még a befőttesüvegek lakkozott teteje, illetve a konzervdobozok külső borításánál is kimutatható a biszfenol-A jelenléte.
A határozat szerint jövő nyárig még forgalomba kerülhetnek a többször használatos konyhai eszközök, amelyekben jelen van ez az anyag, 2028. január 20-ig pedig még elérhetőek lesznek azok a termékek, amelyek az élelmiszer-előállításban használatos berendezésekhez köthetőek. További 8 nap haladékot kapnak az egyszerhasználatos csomagolóanyagok, ezt követően azonban már nem lehet jelen a biszfenol-A ezekben a termékekben. A fenti határidőket annak érdekében határozták meg, hogy ne alakuljon ki ellátáshiány egyetlen területen sem a szükséges átállás miatt.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)