Kanada szankciókat vetett ki az orosz energiaszektor vezetőire

Kanada ismét szankciókat vetett ki Oroszországra, ezúttal az orosz energiaszektor vezetőire, emellett kötvénykibocsátással segíti az ukrán kormányt az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken egy winnipegi konferencián.

2022. október 28., 20:46

Szerző:

A szankcióval sújtott személyek között szerepelnek a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat vezetői, a Gazprom leányvállalatainak, valamint hat másik energiavállalatnak a magas rangú tisztségviselői is.

Kanada segíti Ukrajnát és további szankciókra készül

Trudeau a Kanadai Ukránok Kongresszusának éves találkozóján közölte, hogy a kanadai kormány ötéves futamidejű államkötvények értékesítésével támogatja Kijevet.
A kötvényekből befolyó összeggel az ukrán kormányt segítik „olyan műveletek folytatásában, mint az alapvető szükségletek biztosítása az ukrán népnek, ideértve a nyugdíjak kifizetését és az üzemanyag-vásárlást” – olvasható az intézkedésekről kiadott közleményben. A bevételeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kezelésében lévő egyik számlán keresztül juttatják el az ukrán vezetéshez.
A közleményben beszámolnak továbbá arról, hogy Kanada további szankciókat tervez kivetni az orosz igazságszolgáltatás és a biztonsági erők tagjaira, beleértve rendőrtiszteket, nyomozókat, ügyészeket, bírókat és börtöntisztviselőket is, akik „súlyos, szisztematikus emberijogsértésekben vettek részt orosz ellenzéki vezetőkkel szemben”.

(Kiemelt képünk: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. MTI/EPA/Euegene Uwimana)