Orbán Viktor elérte, mégis Várhelyi Olivér lesz az Európai Bizottság bővítési biztosa

2019. november 6., 19:46

Szerző:

Megerősítette Ursula von der Leyen Európai Bizottság elnökének a szóvivői szolgálata, hogy Várhelyi Olivért jelöli a 2019-ben hivatalba lépő testület bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi posztjára – írja a BruxInfo alapján a hvg.hu. A brüsszeli portál emlékeztet, szerdán született döntés a román biztosjelölt személyéről, Adina Valean pedig – az első jelölthöz, a jogi szakbizottság által elutasított Rovana Plumbhoz hasonlóan – a közlekedésért felelhet majd. 

Az új jelöltek, így a jelenleg Magyarország EU-s nagyköveti tisztségét betöltő Várhelyi Olivér esetleges összeférhetetlenségről november 12-én dönthet az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI), a testület Twitter-oldalára kitett poszt szerint az utána következő két napot még fenntartják esetleges pótmeghallgatások számára. Ezt követően jöhetnek a szakbizottsági meghallgatások – Várhelyi Olivért a külügyi bizottság, az AFET hallgathatja meg -, ezeknek még nincs időpontja. Ha a jelöltek ezt az akadályt is sikerrel veszik, a bizottság egészéről fog szavazni az Európai Parlament. Ennek időpontját egyelőre nehéz megjósolni, mivel Ursula von der Leyen a briteket is felszólította, hogy jelöljenek valakit biztosnak, az Egyesült Királyságban azonban épp szerdán kezdődött el hivatalosan a választási kampány.

Korábbi, tévesnek bizonyuló hírek szerint a magyar és a román biztosnak portfóliót kellett volna cserélnie Orbán Viktor szerencsétlen kijelentése miatt, a miniszterelnök ugyanis gyakorlatilag felajánlotta Várhelyi Olivér segítségét Recep Tayyip Erdogan elnöknek a török EU-csatlakozás előmozdításában.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.