Több ezren vettek részt Gorbacsov temetésén

Gorbacsov temetésén azonban nem jelent meg Putyin, és a nyugati országok vezetői sem vettek részt a szertartáson.

2022. szeptember 3., 21:53

Szerző:

Borisz Jelcin (1931-2007) orosz elnökkel szemben Mihail Gorbacsov nem kapott állami temetést.
Putyin elnök még csütörtökön vett végső búcsút az elhunyttól, mert a munkarendje nem tette lehetővé, hogy jelen legyen a temetésen – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz elnök sűrű programot bonyolít oroszországi távol-keleti utazását megelőzően.


Gorbacsovot, aki kedden 91 éves korában hunyt el, a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra, néhai felesége, az 1999-ben elhunyt Raisza Gorbacsova mellé, miközben a katonai zenekar az orosz himnuszt játszotta.
A 20. század egyik kiemelkedő politikai szereplőjének földi maradványait előzőleg a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ravatalozták fel - abban az emblematikus moszkvai épületben, ahol a Szovjetunió számos korábbi vezetőjét is búcsúztatták.


A gyászoló tömegben sokan hoztak virágokat, miközben sorban álltak, hogy leróhassák végső kegyeletüket a Nobel-békedíjas politikus előtt, aki sokat tett a hidegháború békés lezárásáért.


Miközben a nyugati politikusok rendszerint dicsérték a szovjet pártfőtitkárnak, majd államfőnek a nemzetközi béke és Németország egyesítése érdekében tett erőfeszítéseit, az oroszországi reakciók vegyesek voltak, mert sokan Gorbacsovot teszik felelőssé a Szovjetunió felbomlásáért.


A Gorbacsov iránti tiszteletük ellenére a nyugati országok vezetői nem vettek részt a temetésen, mivel Ukrajna orosz megtámadását követően megromlott a kapcsolatuk Moszkvával.


Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője, Grigorij Javlinszkij orosz ellenzéki politikus, valamint a szintén Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov újságíró jelen volt a szertartáson.


Németországot, ahol Gorbacsov különösen nagy tiszteletnek örvend az ország 1990-es újraegyesítésében játszott szerepéért, a moszkvai német nagykövetség ideiglenes ügyvivője képviselte. Ugyanakkor a német kancellár berlini hivatala előtt félárbocra engedték a zászlókat Mihail Gorbacsov emlékére, aki a német főváros tiszteletbeli polgára volt.

(Kiemelt képünk: Moszkva, 2022. szeptember 3.
Gyászolók Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő temetési szertartásán a moszkvai Novogyevicsi temetőben 2022. szeptember 3-án. A Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el.
MTI/EPA/AP/Pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.