Putyin nem vesz részt Gorbacsov temetésén

A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin nem vesz részt Mihail Gorbacsov temetésén.

2022. szeptember 1., 14:11

Szerző:

Szombaton temetik Mihail Gorbacsovot, de azon nem vesz részt Vlagyimir Putyin a rengeteg elfoglaltsága miatt – közölte Dimitrj Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy az orosz elnök már lerótta a tiszteletét Gorbacsov előtt, ugyanis csütörtökön meglátogatta a moszkvai Központi Klinikai Kórházat, ahol Gorbacsov kedden meghalt.

„Sajnos az elnök munkarendje nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen szeptember 3-án a temetésen, ezért úgy döntött, hogy ma rójja le tiszteletét”

– mondta Peszkov a temetéssel kapcsolatban. Hozzátette, hogy Gorbacsov temetése nem állami temetés lesz, de annak egyes elemei viszont meglesznek, beleértve a díszőrséget, és hogy az állam segít a szervezésben.
(Reuters)

Az utolsó szovjet pártfőtitkár

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsov Nobel-békedíjas volt szovjet párt- és állami vezető, aki történelmi szerepet játszott az úgynevezett szocialista társadalmi berendezkedés felszámolásában az egykori Szovjetunióban és szövetséges országaiban.

Hazájában az emberek tekintélyes része a Szovjetunió összeomlásával és az azt követő káosszal kapcsolja össze ugyan a nevét, de életútja és tettei alapján a világ a mai napig megbecsült, történelmi mércével mért személyiségként ismeri el, a 20. század második felének egyik legmeghatározóbb politikusaként tartja számon.

Számos cikk, tanulmány mellett több könyvet publikált. 2012-ben megjelent, Szemtől szembe önmagammal című kötetének számottevő részét 1999-ben leukémiában elhunyt, szeretett feleségének, Raiszának szentelte. 2014 novemberében jelent meg A Kreml után című könyve, amely a Szovjetunió széteséséhez vezető hatalmi harcról szól. 2018-ban mutatta be Moszkvában a Változó világban című új könyvét, amelyben összegezte a peresztrojka reformmozgalom külpolitikai hatásait, felhasználva a világ vezetőivel folytatott beszélgetéseiről készült jegyzeteket és felvételeket.

Az utóbbi években sokat betegeskedett, több ízben műtötték, szellemileg viszont friss maradt, és nyomon követte a világban zajló politikai eseményeket.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)