Így búcsúzott Orbán Gorbacsovtól

Orbán Viktor szombat reggel utazott Moszkvába Gorbacsov temetésére, amiről egy posztott is megosztottak Facebook-oldalán.

2022. szeptember 3., 13:37

Szerző:

„Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!” – írta Orbán Viktor Facebookon.

A poszthoz pedig egy fekete-fehér fotót is megosztott:

Nem találkozik Putyinnal, aki a temetésen sem volt jelen

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor mellett Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is elment a temetésre. A RIA Novosti megkérdezte a Kremlt, hogy Orbán Viktor és Putyin találkozik-e a ceremónia után. A Kreml válaszában azt írta, hogy „(Orbán) tudomásunk szerint csak azért repül Moszkvába, hogy elbúcsúzzon Gorbacsovtól. Nem voltak kívánságok a találkozóra.”

A szombati temetésen nem vett részt Vlagyimir Putyin a rengeteg elfoglaltsága miatt – ezt Dimitrj Peszkov, a Kreml szóvivője mondta. Hozzátette, hogy az orosz elnök már lerótta a tiszteletét Gorbacsov előtt, ugyanis csütörtökön meglátogatta a moszkvai Központi Klinikai Kórházat, ahol Gorbacsov kedden meghalt.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ((k) lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án. Balról Schmidt Mária történész. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.