Kreml: Putyin nem találkozik Orbánnal

Orbán Viktor szombat reggel Moszkvába utazott Gorbacsov temetésére, amin viszont Putyin nem vesz részt. De a ceremónia után sem találkoznak – közölte a Kreml.

2022. szeptember 3., 11:46

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor mellett Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is elment a temetésre.

A RIA Novosti megkérdezte a Kremlt, hogy Orbán Viktor és Putyin találkozik-e a ceremónia után. A Kreml válaszában azt írta, hogy

„(Orbán) tudomásunk szerint csak azért repül Moszkvába, hogy elbúcsúzzon Gorbacsovtól. Nem voltak kívánságok a találkozóra.”

Putyin nem lesz ott a temetésen

Szombaton temetik Mihail Gorbacsovot, de azon nem vesz részt Vlagyimir Putyin a rengeteg elfoglaltsága miatt – közölte Dimitrj Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy az orosz elnök már lerótta a tiszteletét Gorbacsov előtt, ugyanis csütörtökön meglátogatta a moszkvai Központi Klinikai Kórházat, ahol Gorbacsov kedden meghalt.

„Sajnos az elnök munkarendje nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen szeptember 3-án a temetésen, ezért úgy döntött, hogy ma rójja le tiszteletét”

– mondta Peszkov a temetéssel kapcsolatban.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök lerója kegyeletét (k) Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.