Etnikai tisztogatás - szinte minden örmény elhagyta ősi földjét

120 ezer - tehát nagyjából az összes - örmény elhagyta Hegyi Karabah nem-legális enklávét, ami így Azerbajdzsáné lett.

2023. szeptember 30., 15:04

Szerző:

A katonai vereség után az egykori, nemzetközileg el nem ismert örmény Arcakh-i Köztársaság szinte összes lakója elhagyta az enklávé területét, miután Azerbajdzsán hadserege visszafoglalta azt. A sokszor Hegyi Karabahnak is nevezett térségben így több évezredes örmény jelenlétnek szakadt vége mintegy egyszerre.

„Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek” - fogalmazott a helyzetről Altah Belgarján volt arcakhi jogvédő.

A 444 emlékeztetett, szeptember közepén Ilham Alijev, a muszlim többségű Azerbajdzsán egyszemélyi vezetője egynapos katonai akcióval az 1990 óta vitatott térség egészét bevette, és bár a hosszú konfliktusban legyőzött Arcakhi enklávé összes vezetőjének és lakójának szabad elvonulást ígértek a hatóságok, az örmény pszeudo-állam szinte összes fontosabb vezetőjét végül letartóztatták és Bakuba vitték.

Az örmény, keresztény lakosság gyors exodusa Örményország felé jelzi, a helyiek tartottak az azeri, muszlim katonák lakosság elleni megtorló akcióitól is. Az ENSZ eközben bejelentette, noha több mint 30 éve nem mehet be a térségbe, most mégis megpróbálkozik egy humanitárius misszió elküldvésével. Igaz, ez a misszió már minden bizonnyal alig talál majd ott valakit.

Az örmények és azeriek közötti véres konfliktus 1991 és a Szovjetunió felbomlása óta tart. Előbb az örmény szabadcsapatok üldözték ki Karabah azeri kisebbségét a területről 1993-ig, súlyos, civil lakosság elleni atrocitásoktól kísérve. 2020-tól azonban éppen Azerbajdzsán volt az, ami immár modernebb haditechnikáját kihasználva terrorbombázásokkal és végül kiéheztetéssel számolta fel a karabahi/arcakhi örmény jelenlétet – immár majdnem teljesen. A helyzet azután fordult válságosra, hogy 2023 szeptemberétől az orosz békefenntartók többé nem garantálták a karabahi örmények biztonságát.

(Kiemelt kép: örmény menekültek Hegyi Karabahból az örményországi Gorisz városában. Fotó: ALAIN JOCARD / AFP)