Tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból

Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata.

2023. szeptember 29., 11:20

Szerző:

„A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból” – idézi a közleményt a privátbankár.

A tömeges kivándorlás Hegyi-Karabah szeparatista kormányának múlt heti bukása után kezdődött. Csütörtökön az örmény miniszterlenök úgy fogalmazott: „a következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban”. A politikus egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „cselekedjen” a Hegyi-Karabahban zajló „etnikai tisztogatás” miatt.

Hegyi-Karabah nagyjából harminc éve szakadt el Azerbajdzsántól, bár a nemzetközi jog nem ismeri el önállóságát, az első hegyi-karabahi háború után a „Hegyi-Karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020-ban indított akciót az enklávé visszafoglalására, múlt héten sikerrel jártak. 

 

(Kiemelt kép: a libanoni örmények összecsaptak a biztonsági erőkkel 2023. szeptember 28-án Azerbajdzsán Ain Aar-i nagykövetsége előtt tartott demonstráción, amelyen elítélték Azerbajdzsán Hegyi-Karabah reintegrációját. Fotó: Joseph EID / AFP)