Azért támadott Azerbajdzsán, mert aggódott a közelgő hegyi-karabahi elnökválasztás miatt

A török elnök azt mondta, hogy a nyugati vezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy kiközösítsék Vlagyimir Putyint.

2023. szeptember 22., 10:57

Szerző:

A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan fejtette ki egy interjúban, hogy Baku nagyon aggódott a választások miatt, amit Hegyi-Karabahban tartottak volna, ezért volt szükséges a támadás az örmények lakta enklávé ellen – mondta a török elnök újságíróknak New Yorkban. Recep Tayyip Erdoğan szerint Azerbajdzsán ezt a lépést a helyzetet tovább súlyosbító folyamatként érzékelte – írja a VG.

„Az elhangzott figyelmeztetések ellenére semmi sem változott, sőt a folyamat folytatódott, ezután lépett Azerbajdzsán, amely gyorsan bevégezte a hadműveletét” – idézte az államfőt az Anadolu török állami hírügynökség. Recep Tayyip Erdoğan az interjúban, amelyet azután adott, hogy részt vett az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában, azt is kifejtette, hogy nem ért egyet azzal a negatív megközelítéssel, amellyel más vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnököt kezelik. Kijelentette, hogy Oroszország nem olyan ország, amelyet semmibe lehet venni, és reményét fejezte ki, hogy megtalálják a megoldást, amellyel újra lehet éleszteni a fekete-tengeri gabonakereskedelmet. Moszkva júliusban mondta fel az ukrán gabona exportjáról előző évben az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött egyezményt.

Recep Tayyip Erdoğan azt is bejelentette, hogy Törökország és Izrael rövidesen közös lépéseket tesz az energiakitermelés területén. A török elnök kedden találkozott az ENSZ-ben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Erdoğan közölte, kölcsönös látogatásokról állapodtak meg a következő időszakban, amelyek után fellendül az energiaipari együttműködés.

(Kiemelt képünkön: A török elnöki sajtóiroda által 2023. szeptember 4-én készített és közzétett képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) üdvözli Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Szocsiban tartott találkozójukon. Fotó: Murat CETIN MUHURDAR / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.