Menekülnek az örmények Hegyi-Karabahból

Félnek az etnikai tisztogatástól, nem akarnak azeri fennhatóság alatt élni, ezért inkább Örményországba költöznek – jelentette be vasárnap az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöki tanácsadója.

2023. szeptember 24., 16:24

Szerző:

„Népünk nem akar Azerbajdzsán részeként élni, 99,9 százalékuk inkább elhagyja ősi földjét” – mondta David Babaján a Reuters hírügynökségnek adott interjújában, hozzátéve, hogy „népünk sorsa az örmény nép és az egész civilizált világ szégyene, a felelősök pedig Isten előtt fognak felelni bűneikért egy napon. Az örmény harcosok fegyverletétele folyamatban van”. Azt azonban, hogy mikor indul el a mintegy 120 ezer ember, még nem tudni – egészítette ki.

Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter szombaton az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tétlenséggel vádolta meg a nemzetközi közösséget a hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatban. Szerinte ENSZ-missziónak kell felügyelnie az emberi jogi, a humanitárius és a biztonsági helyzetet.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus először 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki. A vitatott státuszú régió azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben legutóbb 2020 szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és végül sikerült is jelentős területeket az ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, 2020 november 9-én egy Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. A határ menti régióból a 2020-as háború vége óta gyakran érkeznek jelentések harcokról. A felek jellemzően egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. 

(Kiemelt képünkön a 2023. szeptember 21-én készült képen emberek a repülőtérre tartanak, ahol néhány orosz békefenntartó állomásozik, az Azerbajdzsán által ellenőrzött Hegyi-Karabah tartományban lévő Sztepanakert városának külterületén. Fotó: HASMIK KHACHATRYAN / AFP)