Ezreket evakuálnak az oroszok

Ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből – közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium.

2023. szeptember 21., 09:16

Szerző:

„Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére” – áll a tájékoztatásban. 

Ott átmeneti szállást és meleg ételt kaptak. 

A minisztérium szerint az orosz békefenntartók továbbra is teljesítik feladatukat Hegyi-Karabahban, és folyamatos kapcsolatban állnak Bakuval, Jerevánnal és Sztepanakerttel a vérontás megelőzése, a kontingens biztonságának, valamint annak szavatolása érdekében, hogy a humanitárius jog normáit betartsák a polgári lakosság tekintetében. A közlemény emlékeztetett arra, hogy, szerdán a békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével megállapodás született a konfliktusban részes felekkel a harci cselekmények teljes beszüntetéséről. 

A Kreml sajtószolgálata szerda este közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon vitatta meg Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a Hegyi-Karabah körüli helyzet alakulását. Az örmény kezdeményezésre létrejött eszmecsere során az orosz vezető „megelégedéssel állapította meg, hogy sikerült túljutni a konfliktus éles szakaszán, és üdvözölte az orosz békefenntartók aktív részvételével elért megállapodást a harci cselekmények teljes beszüntetéséről és a szeptember 21-i tárgyalások megtartásáról Baku és Sztepanakert képviselői között”. Ezek a tárgyalások csütörtökön az orosz békefenntartó kontingens vezetésének közvetítésével zajlanak majd. 

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyalópartnerek reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a Hegyi-Karabah körüli helyzet a feszültség csökkenése és a stabilizáció irányába fog fejlődni. 

Putyin előzőleg július 5-én beszélt Pasinjánnal telefonon.

(Kiemelt képünk: Az orosz védelmi minisztérium által 2023. szeptember 20-án készített és közzétett felvételen orosz békefenntartók segítenek a menekültek evakuálásában Sztepanakertből, miközben Azerbajdzsán újabb offenzívát indított a térség ellen. A karabahi hatóságok szerint 25 ember, köztük két civil halt meg a harcokban. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP)