A hegyi-karabahi összecsapásoknak már 27 áldozata van, civilek is

Az áldozatok között egy gyermek is van.

2023. szeptember 20., 08:29

Szerző:

Több tucatnyian – civilek és katonák egyaránt – meghaltak és több százan megsebesültek a helyi tisztviselők szerint a Hegyi-Karabahban zajló harcokban, miután Azerbajdzsán támadást indított a vitatott terület ellen – tudta meg a 444.hu.

Az azeri külügyminisztérium az örmény csapatok teljes kivonását és a sztyepanakerti kormány feloszlatását követeli. Sztyepanakert a Hegyi-Karabah örmény fennhatóság alatt álló részének fővárosa, melyre Azerbajdzsán területi igényt formál. „A térségben a béke és a stabilitás elérésének egyetlen módja az örmény fegyveres erők feltétel nélküli és teljes kivonása Azerbajdzsán karabahi régiójából, továbbá a sztyepanakerti bábkormány feloszlatása” – fogalmaztak.

Geghan Stepanyan, a hegyi-karabahi emberi jogi ombudsman szerint 27 ember, köztük két civil meghalt, és több mint kétszázan megsebesültek kedden. Stepanyan tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között van egy gyerek és a sebesültek között pedig 11.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus először 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki. A vitatott státuszú régió azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben legutóbb 2020 szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és végül sikerült is jelentős területeket az ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, 2020 november 9-én egy Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. A határ menti régióból a 2020-as háború vége óta gyakran érkeznek jelentések harcokról. A felek jellemzően egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hegyi-KARABAHI KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.