Újra felugattak a fegyverek Hegyi-Karabahban

Lövöldözés tört ki azeri katonák és hegyi-karabahi örmények között vasárnap, azerbajdzsáni és örmény jelentések szerint legkevesebb öten meghaltak. A többségében örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés ellenőrzésért két háborút is vívtak a Szovjetunió felbomlása óta.  

2023. március 6., 07:59

Szerző:

Az azeri védelmi minisztérium szerint két katona halt meg a tűzpárbajban, ami azután tört ki, hogy azeri katonák megállítottak egy konvojt, amely a gyanú szerint fegyvereket szállított a hegyi-karabahi fővárosból távoli területekre egy olyan úton, amelyen tilos a közlekedés. 

Az örmény külügyminisztérium közlése szerint a hegyi-karabahi belügyminisztérium három tisztségviselője halt meg. A tárca közleménye szerint a konvoj okmányokat és egy szolgálati fegyvert szállított. A minisztérium képtelenségnek nevezte azt az azeri állítást, hogy a gépkocsioszlop fegyvereket szállított volna. 

Az örmény erők az 1990-es évek elején kitört háborúban foglalták el Hegyi-Karabahot, 2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítésre tűzszünettel végződött és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe. 

llham Aliyev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök több alkalommal is találkozott a konfliktus megoldása érdekében, de a szórványos erőszak megakadályozta a békére irányuló erőfeszítéseket. 

Az elmúlt három hónapban azeri környezetvédelmi aktivisták zárták el az Örményországból Hegyi-Karabahba vezető egyetlen útvonalat, a lacini folyosót. Örményország szerint a tiltakozók az örmény hatóságok megbízásából eljáró politikai aktivisták.

(Kiemelt képünk: Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok során rommá vált épületekről Agdam városában 2020. november 20-án. Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata)