Sokan meghaltak Hegyi-Karabahban az üzemanyagtározónál történt robbanásban

Az örmény hatóságok 125 holttestet találtak.

2023. szeptember 27., 07:43

Szerző:

A robbanás egy üzemanyagraktárban történt Berkadzor régióban, Stepanakerttől körülbelül 6 km-re (3,5 mérföldre), ahol a helyieknek benzint próbáltak szerezni járműveik feltöltéséhez. Hegyi-Karabah 10 hónapos azerbajdzsáni blokádja súlyos élelmiszer- és üzemanyaghiányhoz vezetett, az azerbajdzsáni offenzíva pedig az áram- és vízellátás nélkül maradt  A határhoz közeli segélyállomáson egy nő, aki a kezében tartott egy Avi nevű egyéves gyermeket, azt mondta a Guardiannek, hogy a nagyapja meghalt, édesapja pedig súlyosan megsérült az üzemanyagraktár robbanásában. „Mindannyian azt tervezték, hogy együtt menekülnek Örményországba” – mondta a nő, aki azt mondta, hogy rokona, és átadta a gyermeket az anyjának – írja The Guardian.  

A robbanás néhány órával azután történt, hogy az azerbajdzsáni tisztviselők és a szakadár köztársaság képviselői közötti tárgyalások második fordulója a Hegyi-Karabah fővárosától északra fekvő Khojaly városában zajlott. A megbeszéléseken az örmény Biztonsági Tanács vezetője, Armen Grigorjan és Hikmet Hajiyev azerbajdzsáni elnöki tanácsadó vett részt, részt vett a francia Emmanuel Macron és a német Olaf Scholz.

Az örmény egészségügyi minisztérium szerint a sebesültek többsége „súlyos vagy rendkívül súlyos” állapotban volt a hétfő esti, Stepanakert közelében lévő létesítményben történt robbantás után. A robbanás áldozatainak száma várhatóan jelentősen megemelkedik, több mint 100-an továbbra is eltűntek. Az örmény hatóságok azt is közölték, hogy 125 holttestet hoztak el Hegyi-Karabahból azonosítás céljából, de az nem derült ki azonnal, hogy ezek közül hányan haltak meg az üzemanyag-robbanásban, és hányan vesztették életüket a múlt heti harcokban. A robbanás oka, amely akkor történt, amikor a lakosok felsorakoztak, hogy üzemanyagot szerezzenek autóikhoz, hogy elhagyhassák a régiót.

Kedd este a sztepanakerti egészségügyi központok zsúfolt állapotban voltak, a személyzet légi szállítást kért Örményországba a súlyosan sérült betegekből. „Jelenleg nem maradt orvosi erőforrásunk” – mondta Siranush Sargsyannak, egy Stepanakert székhelyű szabadúszó újságírónak egy kórházi tisztviselő, hozzátéve, hogy elfogytak az égésgátló antibiotikumok. „Nagyon sok égési sérültünk van… Sürgősen evakuálnunk kell betegeinket a jereváni égési osztályokra.” Az örmény tisztviselők azt mondták, hogy orvoscsoportot küldtek egy orvosi helikopteren Jerevánból Stepanakertbe, hogy a túlélőket Örményországba menekítsék.

Több mint 19 ezer Karabahból érkezett menekült lépte át Örményország határát az átkelő vasárnapi megnyitása óta – közölte az örmény kormány. Valamennyien egy kis segélyállomáson érkeztek Kornidzor városához, ahol a jelek szerint a menekültáradat eléri a kritikus tömeget.

(Kiemelt képünkön: a hegyi-karabahi emberi jogi ombudsman által 2023. szeptember 25-én készített és közzétett kézzel készített fényképen egy tűz látható egy üzemanyagraktárban Sztepanakert külterületén. Fotó: Handout / Hegyi-Karabah emberi jogi ombudsman / AFP)