Hatalmas robbanás rázta meg a népirtás elől menekülő örmények konvoját

A helyiek tankolni akartak, mielőtt elmenekülnek az otthonaikból, amikor a robbanás történt. A karabahiak etnikai tisztogatástól tartva ezrével menekülnek Örményországba.

2023. szeptember 26., 10:07

Szerző:

Hatalmas robbanás rázta meg Hegyi-Karabahot hétfő éjjel – írja az Euronews. A robbanás egy benzinkúton történt, jelentések szerint legalább 200 ember megsérült, mivel rengeteg, az azeriek által elfoglalt Hegyi-Karabahból menekülő örmény család állt sorba, hogy megtankolhassák kocsijukat és tovább menekülhessenek Örményország felé. 

Örmények ezrei döntöttek úgy, hogy elmenekülnek otthonukból, Hegyi-Karabahból, mert azeri ígéretek ellenére etnikai tisztogatástól tartanak azután, hogy Azerbajdzsán fegyveres erővel állította vissza az ellenőrzést a többségében örmények lakta terület felett.

„Elvesztettük az otthonunkat, a helyet, ahol éltünk, a mi Hegyi-Karabahunkat” – panaszolta egy nő.

„Örményországhoz tartozunk, ez is a hazánk. De miért aláznak meg így minket, miért nem avatkozik közbe a világ?”

– kérdezte.

Közben Jerevánban folytatódnak a tüntetések, az örmény fővárosban az emberek saját kormányukat hibáztatják, mert nem támogatta és nem védte meg Hegyi-Karabah örmény lakosságát.

Azerbajdzsán fegyveres erői a múlt héten támadták meg Hegyi-Karabahot, a terület közigazgatási vezetői és a szeparatisták a támadás kezdete után röviddel letették a fegyvert.