Orbán Viktor, a fenomén címmel írtak könyvet a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

2019. szeptember 16., 18:45

Szerző:

A bolgár parlament dísztermében mutatták be Georgi Markov volt alkotmánybíró, a kormánypárti Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) képviselőjének Orbán Viktor, a fenomén címmel a magyar miniszterelnökről írt könyvét. A bemutatót a magyar–osztrák államhatár 1989-es megnyitásának 30. évfordulójára is időzítették – írja a Magyar Nemzet.

Az eseményen Markov egyebek mellet elmondta, hogy azért tartja Orbán Viktort fenoménnek, mert

  • részt vett a kommunizmus elleni mozgalomban 1988–­1989-ben,
  • az utóbbi harminc évben nyolcszor választották meg képviselőnek,
  • háromszor pedig kétharmados többséggel miniszterelnöknek, így jelenleg negyedszer is kormányfő. 

A könyv 1989-tól napjainkig mutatja be Orbán Viktor politikai tevékenységét. Markov leírja, miért mondott le Orbán a neoliberális demokráciáról, hogyan küzd Európa iszlamizációs törekvéseivel szemben, illetve hogyan védi Magyarország keresztény értékeit. A hazánk gazdasági sikereit bemutató fejezetben ismerteti, miként teremtett ebben az évtizedben a miniszterelnök nevéhez köthető gazdaságpolitika 800 ezer új munkahelyet. A szerző külön foglalkozik Orbánnak Soros Györggyel való konfliktusával, mégpedig azzal a szándékkal, hogy eloszlassa a tévhitet, miszerint Orbán antiszemita volna. A kötet mindezen felül

bemutatja  Orbán Viktor „sportpolitikájának csodáit" is, felsorolva a 2010-es kormányváltás utáni magyar sportsikereket, egyenként mutatva be a legújabb magyarországi sportlétesítményeket. Markov úgy véli, Magyarország a létesítményeit tekintve akár olimpiát is tudna rendezni.

A könyv nagy közönségsikerre számíthat, miután a magyar miniszterelnök az egyik legnépszerűbb európai politikus Bulgáriában.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.