Németország nem fizet jóvátételt a lengyeleknek

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti - jelentette be a lengyel külügyminisztérium kedden.

2023. január 3., 20:37

Szerző:

Varsó becslései szerint a náci Németország által a második világháború során Lengyelországnak okozott veszteségek értéke eléri a 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot), és ezért háborús jóvátételt követel Berlintől, a német kormányzat azonban több ízben leszögezte: valamennyi, a második világháborúhoz kapcsolódó pénzügyi követelést lezártnak tekint.

"A német kormány szerint a háborús veszteségek miatti kárpótlás és jóvátétel ügye lezárt kérdés, és a német kormány nem kíván tárgyalásokba bocsátkozni a kérdésben" - fogalmazott közleményében a lengyel külügyminisztérium.

"A Lengyel Köztársaság kormánya tovább folytatja erőfeszítéseit, hogy rendezze a náci Németország 1939 és 1945 közötti agressziója és (Lengyelország) megszállása miatt keletkezett adósság rendezésének kérdését" - zárult a lengyel nyilatkozat.

A lengyel diplomácia kedden a kérdést az ENSZ elé vitte, és a világszervezet vezetésének "együttműködését és támogatását kérte ahhoz, hogy Lengyelország háborús jóvátételt kaphasson" Németországtól.
Mintegy hatmillió lengyel állampolgárt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg a második világháborúban, a lengyel fővárost pedig földig rombolták az 1944-es varsói felkelést követően, amelyben körülbelül 200 ezer polgári személy is életét vesztette.

1953-ban Lengyelország akkori kommunista vezetése - a Szovjetunió vezetőinek nyomására - lemondott minden háborús jóvátételi igényről, mivel Moszkva szerette volna megszabadítani a szintén szovjet bábállam Német Demokratikus Köztársaságot mindenfajta pénzügyi tehertől.

Lengyelország jelenlegi kormánypártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint az akkori megállapodás nem érvényes, mivel Varsó akkor nem volt abban a politikai helyzetben, hogy méltányos jóvátételről tárgyalhasson.

2015-ös hatalomra kerülése óta a PiS vezetéséhez számos megkeresés érkezett a jóvátétellel kapcsolatban, és a párt belpolitikájának egyik alappillére, hogy megerősítse: Lengyelország a második világháború áldozata volt.

(Kiemelt kép: Varsó romokban az 1944 augusztusi, németek elleni felkelés után. Fotó: Wikimedia Commons)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.