Külföldi mentőcsapatok csatlakoznak a marokkói földrengés túlélőinek kereséséhez

Spanyolország, Nagy-Britannia és Katar mentőcsapatai megérkeztek Marokkóba és megkezdték a mentési munkálatokat, miután pénteken az ország történelmének egyik legerősebb földrengése pusztított a térségben – tudatta a MAP marokkói hírügynökség.

2023. szeptember 12., 07:47

Szerző:

A halálos áldozatok ismert száma jelenleg 2862, a sebesülteké 2562, de félő, hogy mindkét szám tovább emelkedhet – áll a legfrissebb, hétfő esti jelentésben.Nem sokkal korábban még 2681 halottról és 2501 sebesültről lehetett tudni. Abdel Latif Vehbe igazságügyi miniszter az al-Arabíja pánarab hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a mentőalakulatok továbbra sem tudnak eljutni néhány elszigetelt, hegyvidéki faluba. Hozzátette, hogy a hatóságok időközben tábori kórházakat húztak fel a földrengés epicentrumának térségében. A mentőalakulatok arra figyelmeztettek, hogy a térségben általánosan elterjedt, hagyományos vályogtéglából épült házak miatt kicsi az esélye, hogy további túlélőket találjanak, mert az ilyen épületek szinte kivétel nélkül teljesen összeomlottak.

Nagy-Britannia 60 fős kutató- és mentőcsapatot küldött, amely felszereléseket és négy keresőkutyát is vitt a mentési műveletekhez - mondta Simon Martin rabati brit nagykövet. Marokkó vasárnap közölte, hogy elfogadja Spanyolország, Katar, Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek támogatását. Mindeközben fogytán az idő, hogy túlélőket találjanak. A Magyar Református Szeretetszolgálat több tonna adományt visz Marokkóba. A szakértők 72 órás időablakról beszélnek, vagyis ennyivel a rengés után még nagy valószínűséggel találhatnak életben embereket a romok alatt. A helyi beszámolók szerint a földrengés sújtotta területek néhol még mindig elszigeteltek, mert az utakat földcsuszamlások zárták el.

Az ország történelmének legerősebb földrengése pusztított pénteken az észak-afrikai országban. A 7-es erősségű rengés epicentruma a közép-marokkói al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Marrákesben több történelmi jelentőségű épület is megrongálódott. A rengést a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték.

(Kiemelt képünkön: Egy mentőmunkás a földrengés által megrongált házak romjai között kutat túlélők után Talat-n-Ya'qoubban, Al-Haouz tartományban, 2023. szeptember 11-én. Fotó: Fadel SENNA / AFP)