Csíkszeredán önkéntes karanténba vonult a rettegő lakosok jó része, másutt viszont vicces trükökkel játszák ki a kijárási tilalmat

2020. március 31., 12:15

Szerző:

Meghaladta a kétezret Romániában a koronavírusos esetek száma, ezzel életbe lépett a negyedik forgatókönyv – írja az Agerpres hírügynökség. Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hétfőn este közölte, hogy

a nyilvántartásban lévő koronavírusos esetek száma 2109, és ebből 593-at Suceava megyében regisztráltak. A koronavírus okozta COVID-19 betegség eddig 65 ember halálát okozta Romániában.

Emiatt életbe lépett a 6-os számú kormányrendelet, amely értelmében karantén alá vonják Suceavát, a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén. A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki. Az elrendelt karantén keretében tilos a személyforgalom az érintett települések között. 

Romániában már csak a székelyföldi Hargita megyében nem regisztráltak egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem. 

Koronavírus - Csíkszereda Koronavírus - Csíkszereda
Fotó: Veres Nándor

Tar Gyöngyi, a megye tisztifőorvosa az MTI-vel közölte: a megyében hétfő délután 14 óráig 150-en kerültek intézményes karanténba, 3095-en pedig lakhelyi elkülönítésbe. Egy részük esetében már letelt a betegség lappangási ideje, és megszűnt az elszigetelésük. Jelenleg 130 személy van vesztegzár alatt, és 2509 lakhelyi elkülönítésben. Hozzátette: minden előírt esetben elvégezték az érintettek koronavírus-tesztjét, de mind az 58 megvizsgált minta negatívnak bizonyult.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság hétfői közleménye szerint március 26. óta Hargita megye két csíkszeredai laboratóriumában is végeznek koronavírus-tesztet. Ezekben 12 órát kell várni a teszteredményekre. Azért teremtették meg a helyi tesztelés lehetőségét, mert az országos jelentőségű tesztközpontok túlzsúfolttá váltak, és sokat kellett várni az eredményre.

A csíkszeredai lakosok az adatok ellenére tartanak attól, hogy a városban vannak koronavírussal fertőzöttek, csak feltételezhetően még lappangási időben, mivel

a 40 ezres városban eddig elvégzett 58 teszt nem nyugtatja meg őket. Éppen ezért többségük már 3. hete önkéntes karanténba vonult és meg sem próbálják kijátszani a kijárási korlátozásokat..

Koronavírus - Románia Koronavírus - Románia
Fotó: Robert Ghement

Nem úgy, mint a kritikus megyékben, ahol jóval indokoltabb lenne betartani az új rendeletet. A leleményes állampolgárok fantáziadús trükkökkel próbálják meg kijátszani a kijárási korlátozásokat. Általában sikertelenül, és a rendfenntartók – rendőrség, csendőrség, helyi rendőrség, katonaság – rendre meg is osztják a médiával ezeket, lazítva a lakosság körében a bezártság depressziós kínját - írja a 24.hu.

Akinek nem kell bejárnia dolgozni, annak a négy fal közül való rövid kiszabadulásra igazából három kiskapuja maradt: vásárlás a közeli bolt(ok)ban, a házi kedvenc sétáltatása és kocogás a lakhely környékén.

Minden esetben vinni kell a személyi igazolványt és a saját felelősségre írt nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a kilépés célját és az útvonalat. A formanyomtatvány letölthető a kormány vagy a belügy honlapjáról, de akinek nincs nyomtatója, kézzel is megírhatja.

A trükkök népszerűségi listáját egyelőre messze az a fiatalember vezeti – a rendőrség titkolja a település nevét –, akinek nem lévén négylábú háziállata,

kivett egy díszhalat az akváriumából, belecsúsztatta egy zacskó vízbe, majd kisétált vele az utcára.

Az őt megállító rendőröknek azt mondta, számára a hal egy háziállat, és most sétál vele egyet. A röhögésüket nehezen leplező rendőrök végül kénytelenek voltak megbüntetni.

Háziállat tekintetében a méret nem számít alapon Iaşi-ban egy férfi a belvárosba lovagolt ki. Illetve be. Szintén itt bukott le egy másik férfi, aki az autójába ültette a macskáját, és furikázott a városban, valamint annak környékén, saját bevallása szerint legalább 30 kilométert.

A most Románia Lombardiájának számító Suceava megyeszékhelyen – a helyi kórháznak köszönhetően itt valóságos fertőzési góc alakult ki – egy Olaszországból hazatért fiatalembert az előírásoknak megfelelően a hatóságok kéthetes karanténba helyeztek. Innen megszökött, de

a rendőrök elcsípték és  igazoltatták, miközben 30 papagájt és egy kutyát sétáltatott az utcán.

Mivel megsértette a karanténtörvényt, ellene bűnvádi eljárás indult, s akár több évre börtönbe kell vonulnia.

Koronavírus - Románia Koronavírus - Románia
Fotó: Robert Ghement

Még a második rendelet – az csak este 22 és reggel 6 óra között korlátozta a kijárást – idején történt, hogy egy szűk baráti csoport tagjai arra hajazva, hogy a városba rendre lejönnek a hegyekből a medvék, medvejelmezben ugrándozva az egyik parkban vezették le a felgyülemlett energiát.

A „nagyis” kiskapu népszerű trükk, ugyanis a rendelet szerint idős családtag gondozása, számára gyógyszer beszerzése, vásárlás stb. leple alatt viszonylag szabadon lehet mozogni napközben. Egy, a járőrök által megállított fiatalember is ezt mondta, csakhogy nem volt nála a kötelező írásos nyilatkozat. De pontosan megmondta nagymamája nevét, lakcímét.

A rendőrök ellenőrizték, és kiderült, hogy a nagymama tíz éve halott.

Ez a kiskapu alatt írásos nyilatkozattal felszerelve sokan kelnek útra a haverokhoz flekkenezni, bulizni, vagy telefonos egyeztetés után prostituálthoz, mert ritka öntudatos kell legyen a járőr, aki ellenőrzi a szabályosan kitöltött nyilatkozatot.

A kijárást korlátozó rendelet közterületre vonatkozik, viszont a panelházak teteje magánterület. Ezt használta ki egy fiatalember, aki a tetőn ugrókötelezett, és ezt meg is osztotta közösségi oldalán. Olyan helyet talált, ahol a fertőzés veszélye gyakorlatilag nulla.

Koronavírus - Csíkszereda Koronavírus - Csíkszereda
Fotó: Veres Nándor

Morbid hangulatot kelt, hogy a szigorú kijárási korlátozások miatt amúgy is üres utcákon szombaton és vasárnap 17 és 21 óra között megy a rendőrautó, és szól a román himnusz.

Az első tapasztalatok szerint nem is lehet hallani, mi bömböl a hangszórókból, inkább csak valami zaj szüremlik a lakásokba

– nyilatkozta a 24.hu-nak Bende Sándor gyergyószéki RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki úgy véli, az országnak a jelenlegi kritikus helyzetben nem pont erre van szüksége, hisz munkahelyek szűnnek meg, a bejelentett gazdasági intézkedések még váratnak magukra a gyakorlatban, és „rohamléptekkel haladunk arra, hogy a lakosság kenyér nélkül maradjon”.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.