Koronavírussal fertőzött belga férfi utazott azon a gépen, amelyikkel a magyarokat is hazahozták

2020. február 4., 15:21

Szerző:

Az Index a VRT Nieuws holland nyelvű belga hírportál keddi cikkéből idéz, mely szerint vasárnap este hozták haza a kínai Vuhanból azt a kilenc személyt, akiket azonnal egy katonai kórházba szállítottak, és hétfőn elvégezték rajtuk a teszteket. Kiderült, hogy egyikük megfertőződött, őt azonnal a köronavírusos esetek kezelésére kijelölt egyik kórházba vitték. A vizsgálatok szerint társai nem fertőzödtek meg.

Az Origo értesülései szerint a koronavírussal fertőződött belga nagy valószínűséggel azzal a géppel utazott, amelyikkel a magyar állampolgárokat is hazahozták Vuhanból. Az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta, hogy a Vuhanból Marseille-be tartó repülő – amelyikkel a magyarokat is evakuálták – 230 embert hozott vissza Európába, a felszállásnál 30 embernek voltak tünetei, ők teljesen elkülönítve, a gép másik emeletén ültek.

Információk szerint az említett belga állampolgár is ezen a gépen utazott, felszálláskor tünetmentes volt, így ő nem került az elkülönített csoportba.

A belga betegről Marc van Ranst virológus azt mondta, hogy nem kell aggódni, ez nem olyan eset, amelyből más esetek következhetnek majd. Az érintett személy néhány nap múlva vírusmentes lesz.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.