A HungaroControl tehet a repülők késéseiről

Az osztrák légiirányítási vezető szerint nagyrészt a HungaroControl a felelős az európai repülőtereken tapasztalható késésekért.

2024. július 3., 14:47

Szerző:

Az európai légiközlekedésben megszaporodott késések egyik fő oka a HungaroControl, legalábbis Daniel Liebhart, az osztrák vida nevű szakszervezet légiközlekedési osztályának vezetője szerint – írja az rtl.hu. A magyar EU-elnökség kezdete alkalmából arra kéri Daniel Liebhart a magyar kormányt, hogy biztosítson jobb munkakörülményeket a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, ugyanis a dolgozók leterheltsége hatással van az európai légtérben bekövetkező késésekre.

„Támogatjuk magyar kollégáinkat, és felszólítjuk a magyar kormányt, hogy ne állítson további akadályokat a társadalmi párbeszéd útjába” – nyilatkozta Liebhart, aki maga is légiforgalmi irányítóként dolgozik az Austro Controlnál. Szerinte a magyar kormány negatív hozzáállása a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal folytatott szociális párbeszéddel szemben, valamint a különböző jogszabályi intézkedések miatt az elmúlt években folyamatosan romlottak a kollégák munkakörülményei Magyarországon. 

Mérgező környezetben dolgoznak a HungaroControl munkatársai

„A magyar munkatársaink egy mérgező vállalati környezetben dolgoznak, ami miatt egyre többen hagyják el nemcsak a HungaroControlt, hanem akár az országot is. Az állami légiforgalmi irányítás nem képes megfelelni a munkaerő minimális elvárásainak a szociális színvonal és a fizetés terén” – illette kemény kritikájával a magyar céget Daniel Liebhart.

Az európai légiforgalmi irányítók tudásuknak lehető legjobban megfelelve próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy megbirkózzanak a nagy forgalommal, azonban a közlekedésben több szűk keresztmetszet is van, amit nem utolsósorban a magyar légiirányításnál tapasztalt létszámhiány okoz. A HungaroControl tehát még az európai járatok késésében is vezető szerepet játszik – bírálta Liebhart tovább a helyzetet.

Emellett további késésekre is figyelmeztette az osztrák utazókat, mivel az egyik fő útvonal Ausztriából Görögországba és Törökországba Magyarországon keresztül vezet. A magyar légiirányító viszonyok miatt viszont a gépeknek szabad helyekre kell várniuk a légtérben, ami az indulásukat késleltetheti. 

(Fotó: Pixabay)