Így készítették elő a nagy ukrán átverést

Az ukrán „déli offenzívához” komoly, összehangolt munka és kitartó, hónapokon át folyó dezinformációs kampány kellett.

2022. szeptember 16., 11:40

Szerző:

Augusztus 29-én Ukrajna déli parancsnoksága bejelentette, hogy a régóta várt ukrán déli offenzíva elkezdődött. A herszoni frontvonalon állomásozó katonák azonban arról számoltak be, hogy a bejelentett offenzívának semmilyen bizonyítékát nem látták, és ha történtek is csaták, azok általában az orosz előre nyomulásra adott válaszok voltak. A The Guardian a témában írt cikkét szemléztük. 

Ukrán déli offenzíva: bolhából elefánt 

Az ezt megelőző két hétben az ukránok elfoglaltak néhány kisebb falut – nem nagy eredmény az orosz állomások erejéhez és pozíciójához képest. Ez az előrehaladás nem volt feltűnően eltérő a júliusban és augusztusban tapasztalható ukrán mozgásokhoz képest, de valamiért ezek a kis herszoni falvak hirtelen nagy nemzetközi hírré dagadtak.

Natalia Humeniuk, az ukrán déli haderők szóvivője ragaszkodott hozzá, hogy hírzárlatot rendeljenek el a herszoni frontvonalon, és ideiglenesen kitiltott onnan minden újságírót. Taras Berezovets, korábban nemzetbiztonsági tanácsadó, most az ukrán különleges erők Bohun-dandárjának sajtótisztje azonban azt mondta, hogy ez a nemzetközi médiában nagy, a déli offenzíva körül csoportosuló figyelem valójában egy Ukrajna által koordinált, több hónapja épülő dezinformációs kampány kicsúcsosodása volt. A kampány sikeresen arra provokálta Oroszországot, hogy a haderőit Ukrajna déli régióiba csoportosítsa át, részben a harkivi régióból is. Mindeközben a harkivi haderőket a legkorszerűbb, nagyrészt amerikai fegyverekkel szerelték fel. 

A  hadművelet része volt az is, hogy kiiktassák az ukrán irányítás alatt álló területeken működő orosz informátorokat, akik jelenthették volna az igazi offenzíva előkészületeit. Egy jelentés szerint ezt majdnem teljesen sikerült végrehajtani; sok volt az ukrán civil informátor, de voltak olyan orosz ügynökök is, akik ukrán civileknek álcázták magukat. 

Oroszok: visszavonultunk, de csak azért, mert átcsoportosítunk

Az Orosz Védelmi Minisztérium beismerte, hogy visszavonta az erőit Harkivból, indoklásként pedig azt adták meg, hogy erőiket az ukránok által visszafoglalt Izium városától délre található donyecki frontvonalra csoportosították át. Az orosz állami média és bloggerek is megerősítették, hogy az orosz katonák nagyszabású visszavonulásra kényszerültek Harkivból.   

Az ukránok mindössze pár nap alatt sikeresen visszafoglalták a harkivi régió harmadát - nyilatkozta Szerij Kuzan, katonai szakértó az Ukrán Biztonsági és együttműködési Központban. Kuzan hozzátette, hogy meglepte őket az oroszok ügyetlen visszavonulása. „Túlságosan magabiztosak voltak, és nem készítették fel a védelmi erőiket. Ez megmutatta nekünk, hogy az egyetlen előny, amivel rendelkeznek, az a rakétáik és a nehézfegyverzetük száma.”

Az orosz média szerint az elmúlt hét ukrán offenzívájára adott válaszként Moszkva komoly erősítést küld Harkivba. 

(Kiemelt képünk: 2022. szeptember 8. - az ukrán hadsereg harkivi előre nyomulása során több, mint 20 állást foglalt vissza az elmúlt héten. Fotó: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.