Ferenc pápa nagyon erőseket mond a migrációról

Miközben Görögországba és Ciprusba látogat. 

2021. december 4., 13:26

Szerző:

„Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Ciprusra és Görögországba, a több helyszínt érintő út egyik kiemelkedő témája a migráció” – írja a 444. A szentatya már a látogatást megelőzően azt mondta egy videóban, hogy a Földközi-tenger az  Európába tartó bevándorlók és menekültek ezreinek halála miatt egy „hatalmas temető”. 

Ciprusban azt mondta a menekültekkel kapcsolatban, hogy azokat „ne tekintsék a sokszínűséget az önazonosságra leselkedő veszélynek”.

„Testvéri egyházra van szükség, nem kell úgy éreznünk, hogy a másság veszélyt jelent az identitásra” 

– mondta a pápa, aki szerint a félelem bizalmatlanságot szül, és „előbb vagy utóbb háborúhoz vezet”. 

„Isten álma egy békés világ, ahol fiai testvérként élnek egymás mellett. Isten a ti álmaitokon keresztül beszél hozzánk”

– mondta  négy menekült tanúságtevőnek Ferenc pápa. A katolikus egyház vezetője beszédében arról is beszélt, hogy sokan még ma sem értik, hogyan jöhettek létre a náci koncentrációs táborok és a sztálinista gulagok. Ferenc pápa szerint ez ma is történik, utalva a líbiai menekülttáborokra. Az EU-ból visszatoloncolt menekültekkel kapcsolatban továbbá úgy fogalmazott: 

„koncentrációs táborokban kötöttek ki, ahol a nőket eladják, a férfiakat megkínozzák és az embereket rabszolgává teszik.”

(Kiemelt kép: (B) Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI | (J) Ferenc pápa a hagyományos heti audenciája után a Vatikánban, 2020. október 28-án. Fotó: Tiziana Fabi / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.