Ferenc pápa két gyors pofont is kiosztott az Orbán-kormánynak

2018. december 18., 16:00

Szerző:

Hiába aposztrofálja magát manapság Orbán Viktor és kormánya a kereszténység hazai és nemzetközi védelmezőjeként, a kabinet politikája váratlan helyről kapott, igaz, nem névre szóló kritikát. A római katolikus egyház feje, Ferenc pápa az ENSZ globális migrációs intézkedési csomagjának a marokkói Marrákesben történt elfogadása kapcsán szólalt meg. A nemzetközi egyezmény aláírását - több más országgal, így az Egyesült Államokkal és Olaszországgal egyetemben - Magyarország is elutasította, mert a Fidesz és a kormány szerint is meg akarja könnyíteni a bevándorlók útját Európába.

Valójában az egyezmény szerint minden országnak joga van saját bevándorlási politikához és a határok szigorú ellenőrzéséhez, a szövegben konkrét utasítás nincs, csak irányelvek a migrációhoz, munkához fűződő jogról és a beilleszkedésről.

- Az ENSZ globális migrációs csomagja olyan eszköz, amely révén felelősséggel, szolidaritással és könyörülettel  lehet segíteni azokat, aki elhagyják hazájukat - jelentette ki keddi békeüzenetében Ferenc pápa.

Fotó: Youtube

- Elfogadhatatlanok a politikában azok a hangok, amelyek mindenért a migránsokat okolják, és megfosztják a szegényeket az őket megillető jogoktól - szállt bele páros lábbal a Fidesz legalapvetőbb tézisébe Ferenc pápa.

Az egyházfő már többször szót emelt a migránsok érdekében, és most is hangsúlyozta, hogy egyetlen politikusnak sem szabad a céljai elérése érdekében a migránsok elleni idegengyűlöletet, illetve rasszizmust és nacionalizmust felhasználnia. Úgy vélte, a nacionalizmus fenyegeti a világbékét, mert lerombolja az emberek egymás közti bizalmát a globalizálódó világban.

Beszédében a pápa kiemelt egy Orbán Viktor és kormánya számára szintén kínos dolgot, az állami korrupció ügyét. Ezze kapcsolatban pedig (konkrétan Orbán veje, Tiborcz István volt cégének ügyében) már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is egyértelmű megállapításokat tett, bár az egyházfő konkrét eseteket nem emlegetett fel.

Ferenc pápa nyilatkozatában a közéletre súlyos hatással bíró jelenségként említette az állami pénzek hűtlen kezelését és a rasszizmust is.

Az egyházfő előzőleg már Donald Trump amerikai elnököt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert is figyelmeztette, tartsák tiszteletben a migránsok jogait.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.