Rendeződhet a két Korea közötti viszony?

A háború hivatalosan is véget érhet. 

2021. december 31., 06:42

Szerző:

Dél-Korea „ténylegesen” megállapodott az Egyesült Államokkal a koreai háború befejezését kimondó tervezetről – írja a CNN.

Egy sajtótájékoztatón nyilatkozva Csung Eui-jong dél-koreai külügyminiszter elmondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megerősítette az előrelépést, mondván, hogy mindkét fél „tényleges megállapodásra jutott”.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak „nincs ellenséges szándéka” Észak-Koreával szemben, és kész „előfeltételek nélkül” találkozót szervezni. 

A tervezett megállapodás célja, hogy véget vessen a koreai háborúnak, amely 1950. június 25-én tört ki, amikor az észak-koreai erők lerohanták az Észak- és Dél-Koreát elválasztó 38. szélességi fokot. Az Egyesült Államok, Dél-Korea megsegítésére mintegy 67 milliárd dollárt költött a háborúra, és katonai erejével is részt vett a konfliktusban. 

Az 1953. július 27-én aláírt fegyverszünet fékezte a konfliktust, de a háború hivatalosan soha nem ért véget, mivel nem született békeszerződés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.