Perzselő lángok mellől tudósított Törökországból a Skynews riportere

Hatalmas a pánik, menekülnek az emberek a lángok elől.

2021. augusztus 2., 21:03

Szerző:

Egyre kezelhetetlenebbé válik a helyzet Törökországban, Olaszországban és Görögországban. Az egyik török újságíró a forró levegő és a körülötte tomboló lángok között jelentette be hétfőn, hogy ötödik napja nem tudják eloltani a tűzoltók a tüzet az üdülőváros Bodrumban. A tudósító szerint egyre jobban nő a halottak száma, és tucatjával menekítik ki az ottlakókat – írta a Skynews.

Egész strandokat és falvakat kellett evakuálni a hatóságoknak a múlt hét szerda óta felcsapó lángok miatt Törökországban. A Skynews tudósítója, Alex Crowford a lángoktól mindössze pár méterre állva jelentette be: több mint 120 tűzesetről tudnak, az eddig ismert 6-ról 8-ra emelkedett a halottak száma és 27 embert kezelnek kórházban a tűz miatt.

A tudósító a török Bodrum városába vezető úton állt és miközben leírta a helyzetet, jól látszik: körülötte vörösbe borult a lángoktól az ég, és a leírhatatlan forró levegő miatt maga is küzd a körülményekkel. Alex Crowford azt mondta, hatalmas a pánik az üdülővárosban. Rengetegen próbálnak menekülni, miközben a tűzoltók oltják a tüzet. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Szerda óta 101 tűzfészek keletkezett, és közülük 91-ben sikerült megfékezni a lángokat.  Jelenleg még Antalya, Mersin, Mugla és Usak tartományokban ég a növényzet, szombaton két tűzoltó vesztette életét Manavgat térségében. Azerbajdzsán, Oroszország, Ukrajna és Irán is küldött tűzoltó repülőgépeket a bajba került törökországi térségekbe. A török erdőtűz oka eddig nem teljesen tisztázott, de őrizetbe vettek egy illetőt, akit a Milas városánál keletkezett erdőtűzzel hozzák összefüggésbe. Recep Tayyip Erdogan elnök vele kapcsolatban azt nyilatkozta: „Kötelességünk megtalálni azokat, akik felgyújtják erdeinket”.

(Kiemelt kép: YouTube)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.