El is indult meg nem is az ukrán ellentámadás

Bár tulajdonképpen már tart, ez még mindig csak az előkészítő része az ukrán offenzívának – nyilatkozta Kaiser Ferenc, az NKE docense.

2023. június 9., 14:51

Szerző:

Nem teljesen biztos forrásokra hivatkozva Kaiser Ferenc szerint Ukrajnának ötvenezer kiképzett, felszerelt és tartalékolt katonája van, amelynek egy részét már bevetette Bahmutnál és Zaporizzsjában, ugyanakkor ez még csak a harci felderítésnek tekinthető, amellyel mozgásra kényszerítik az orosz erőket is. 

Szerinte a fő támadás egy kisebb területre tízezer katona bevetésével fog megtörténni, ez még nem vette kezdetét, pedig az orosz erők két hete védekeznek. Ennek egyik leglátványosabb jele a Nova Kahovka-i gát felrobbantása, ezzel ugyanis „az orosz erők az orosz-ukrán frontvonalnak a déli-délnyugati részét biztosították legalább másfél-két hétre, mert amíg az ár le nem vonul és a sár fel nem szárad, járhatatlan lesz a terület, és utána is fertőzött marad, dögkutakat, csatornákat, mindent kimosott a víz” – közölte a szakértő az InfoRádióban.

Azt is hozzátette, hogy Ukrajnának ezen felül további, még ugyanennyi jól kiképzett, kevésbé felszerelt katonája van, akiket bevethet védekezésre. Szerinte támadásnál nagyobb a veszteség, de a legjobb katonákat lehet erre használni, míg védekezésre a kevésbé harcedzett katonák is alkalmasak. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP.)

19:32

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett mostani tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.