Támogatást küld az EU a Nova Kahovkaiaknak

Az Európai Unió vízszűrő berendezéseket, áramfejlesztőket, vízszivattyúkat és más eszközöket küld az ukrajnai Nova Kahovka-gátat ért támadás miatt szükséget szenvedő lakosságnak.

2023. június 7., 20:18

Szerző:

A Nova Kahovka-i duzzasztógátat kedd reggel ért támadás „pusztító humanitárius és ökológiai következményekkel járt”. Az érintett lakosság evakuálása folyamatban van, Ukrajna pedig nemzetközi és uniós segítséget kért a rászoruló lakosság ellátását célzó erőfeszítéseihez – írja a brüsszeli közlemény.

A tájékoztatás szerint Németország ötezer vízszűrőt és 56 generátort, Ausztria pedig húsz víztartályt és tíz vízszivattyút ajánlott fel. Az eszközök már úton vannak Ukrajnába. Emellett Litvánia és Németország menedék kialakítására alkalmas felszerelést is felkínált, köztük sátrakat, ágyakat és takarókat. Az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmuson keresztül juttatja el a felajánlott eszközöket első szállítmányát – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós bizottság azt írta, az EU veszélyhelyzet-reagálási koordinációs központja közvetlen kapcsolatban áll az ukrán segélyszolgálatokkal, hogy figyelemmel kísérje a szükségletek alakulását, és az igények alapján összehangolja a további segítségnyújtást. Emellett az EU ukrajnai humanitárius irodája együttműködik partnereivel, hogy gyorsan tudjanak reagálni a gátszakadás okozta áradásoktól sújtottak szükségleteire, többek között élelmiszersegély és ivóvíz biztosításával – tették hozzá.

Amint megírtuk, kedden reggel robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátján. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. A gátrobbantás miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására. A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok.

(Kiemelt képünkön: a Nova Khakovka-i gát megsemmisült szakasza 2023. június 5-én. Műholdkép ©2023 Maxar Technologies / AFP.)