Teljesen megsemmisült a Nova Kahovka-gát vízerőműve

Az áradással számos település víz alá kerülhet, köztük maga Herszon, amit az ukránok 2022 végén foglaltak vissza az oroszoktól. A történtek veszélyeztetik a zaporizzsjai atomerőmű működését is, ráadásul innen használtak vizet Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez is.

2023. június 6., 11:33

Szerző:

Suspilne ukrán állami média arról számolt be, hogy a felrobbantott gáthoz tartozó vízerőmű teljesen megsemmisült „a gépházban belülről bekövetkezett robbanás következtében” és nem is javítható – idézi az ukrán médiában megjelent hírt a Telex.

Azóta egy olyan, egyelőre nem ellenőrzött videó is napvilágot látott, amelyen látszik, hogy az erőmű már teljesen víz alatt van. A Taszsz orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Nova Kahovka település orosz beiktatású polgármestere szerint a vízszint 10 méterrel emelkedett az elmúlt órákban.

A feltehetően robbantás következtében megsemmisült víztározó látta el vízzel a Krím félszigetet, egyúttal biztosítja a közeli atomerőmű vízellátását is, a gát pedig egyben vízerőműként is szolgált.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter főtanácsadója reggel úgy nyilatkozott, hogy a víz öt órán belül elérheti a kritikus szintet. Olekszandr Prokudin, Herszon elöljárójának tájékoztatása szerint már elrendelték az árvíz fenyegette települések evakuálását.

A hvg.hu összefoglalója szerint Nova Khakova gát kritikus fontosságú. A 30 méter magas, 3,3 kilométer széles építmény a Dnyeper folyón vizét szabályozza. Innen veszik a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét, innen származik a víz Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez. A Kakhovka vízerőművet is ez hajtja, így a gát megrongálódása tovább feszítheti az amúgy is kritikus ukrán energiahelyzetet.

(Kiemelt kép: a műholdkép a nova kahovkai Dnyeper-vízerőmű háborús sérüléseit mutatja 2023. június 5-én. Fotó: Maxar technologies / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.