Friss adatok a gátrobbantásról: kilenc Balatonnyi víztömeg pusztíthat

Természeti katasztrófát előidézhető víztömeg szabadulhat el a felrobbant kahovkai gát mögül: a tározó 18 köbkilométernyi vizet tartalmaz. Az áradás 80 települést veszélyeztet, kritikussá válhat a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, a Krím vízellátása egyaránt.

2023. június 6., 14:21

Szerző:

A 168.hu is megírta ma a drámai hírt: hajnalban felrobbant a Dnyeper folyóra telepített Nova Kahovka-i gát Dél-Ukrajnában. Az egyelőre tisztázatlan katasztrófa miatt a gát mögötti óriási víztározó szintje gyorsan csökken.

Az áradás 80 települést veszélyeztet és kihathat a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére is.

A kahovkai vízerőmű Ukrajna herszoni régiójában fekszik Nova Kahovka városa mellett, a dnyeperi vízerőmű-rendszer sorban hatodik, egyben utolsó tagja. Jelenleg orosz megszállás alatt áll. Építése 1950-ben kezdődött, a hatalmas projekt érdekében külön vasútvonalat építettek, munkások ezreit alkalmazták, számukra építették Nova Kahovka 20 ezer fős városát is. Az erőművet 1956-ban helyezték üzembe, teljesítménye 357 MW – idézi a létesítmény történetét a 24.hu.

Klasszikus vízerőműről van szó, ahol gáttal zárják el a folyót, itt működnek a turbinák, mögötte pedig óriási tóvá duzzad a víztömeg. A gát 30 méter magas, három kilométer hosszú, több száz méter széles. A víztározó 240 kilométeren követi „visszafelé” a Dnyeper medrét, mélysége 3-26 méter között változik, szélessége helyenként több mint 20 kilométer. Összesen annyi vizet tartalmaz, mint a utahi Nagy-sóstó, ami 18 köbkilométert jelent, a Balaton víztömegének kilencszeresét.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) helyszínen lévő munkatársai szerint az atomerőműben egyelőre nincs közvetlen nukleáris veszély. Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Enerhoatom részéről azonban figyelmeztetnek a kritikus helyzetre. Az állomás hűtőtava egyelőre tele van, a vízállás reggel 8-kor 16,6 méter volt, ami megfelel az igényeknek.

Az orosz-ukrán háború első napján, 2022. február 24-én a Nova Kahovka-i vízerőmű orosz kézre került, majd november 11-én robbanás pusztította el a gáton haladó utat és vasútvonalat, de vízmegtartó funkciója ekkor még nem sérült – írja a portál.

(Kiemelt kép: a műholdfelvételen jól látható a dél-ukrajnai Nova Khakovka gát megsemmisült szakasza 2023. június 5-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgősen összehívt a Biztonsági Tanácsot 2023. június 6-án, miután robbanás történt a kahovkai vízerőmű gátjánál. Műholdkép ©2023 Maxar Technologies / AFP)