Nagyon úgy tűnik, hogy elindult az ukrán offenzíva

Az ukrajnai hadvezetés egyelőre nem kommentálja az eseményeket, de a donyecki fronton független és orosz források szerint jelentős ukrán ellentámadás indulhatott meg, ami máris elért sikereket.

2023. június 5., 15:26

Szerző:

Több jel is arra utal, hogy a kelet-ukrajnai fronton nagyobb ukrán katonai műveletek indultak, amik eddig részsikerekkel is jártak a hétfői nap folyamán. 

A donyecki orosz szakadárok egyik parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij a Telegram közösségi oldalon hétfőn írt bejegyzésében például közölte, hogy vannak sikerei a régióban az elmúlt hétvégén kezdett ukrán támadó műveletnek.

Hodakovszkij szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet.

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt. „Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket” - fogalmazott Hodakovszkij.

Mielőtt a donyecki szakadárokat kezdte el támogatni, Hodakovszkij 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt. Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába.

Hétfőn a kora reggeli órákban Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Moszkva sikeresen meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát a donyecki terület déli részén.

Ezeket a jelentéseket Kijev nem erősítette meg, és semmiféle bizonyíték nem szolgált eddig bizonyítékul Moszkva állításaira. Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben. Csak annyit közölt, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója hétfőn azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit „szégyennek” minősített.

Kijev semmit sem kommentál

A Wagner a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.

Független elemzők az amerikai Institute of the Study of War kötelékéből ugyancsak azt valószínűsítik, elindult az ukrán hadsereg nagy titkolózással övezett, nyári ellenoffenzívájának néhány művelete. Erre utal, hogy több, ukránoktól független forrás szerint is mozgásba lendül a frontvonal a déli Zaporizzsja régiótól egészen a Donyeck közelében lévő Bahmutig.

Ukrán kormányzati és katonai források ugyanakkor egyelőre egyetlen sajtóforrásnak sem erősítettek meg egyetlen hadműveletet sem, így Kijev a Bahmut környéki és vuhledari előretörések hírét sem kommentálta hivatalosan egyelőre.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy ukrán katona készülődik a harcra a donyecki területen fekvő Bahmut városában 2023. március 3-án. Fotó: Anatolij Sztyepanov / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.