CNN: ukrán ügynökök hajtották végre a Moszkva elleni dróntámadást

Oroszországon belüli ukránbarát hálózat indított május elején a támadást a Kreml ellen, ahogy a korábbi Oroszországot ért csapások egy részéért is ők a felelősek, Ukrajna pedig a támadások végrehajtásához szükséges drónokkal látja el őket – írja a CNN amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

2023. június 5., 13:19

Szerző:

Úgy tudják, Ukrajna létrehozott egy Oroszországon belüli ilyen típusú hadviselésben jól képzett ügynökökből álló hálózatot, akik az orosz határokon belülről irányították a drónokat a májusi Kreml elleni támadás során, és ehhez a drónokat Ukrajna biztosította. Arról azonban nincsenek információi a CNN-nek, hogy más, Oroszországot ért csapások, mint a Moszkva melletti lakónegyedet célzó támadást és egy másik, dél-oroszországi olajfinomítók elleni akciót is ez a szervezet hajtott volna végre. 

Jól bejáratott csempészútvonalakon érkezhettek meg a drónok alkatrészei az orosz határokon belülre, ahol később szerelték össze az eszközöket. A CNN európai hírszrzési forrására hivatkozva úgy tudja, hogy a kiterjedt orosz-ukrán határszakaszt nehéz ellenőrizni, és a megélhetési gondok miatt készpénzzel viszonylag könnyen megoldható a csempészet.

Az ukrán tisztségviselők homályosan fogalmaznak az üggyel kapcsolatban, konkrétumokat nem osztanak meg. A biztonsági szolgálat vezetője, Vaszil Maljuk azt mondta, hogy ezeket az akciókat csak a győzelmük után fogják kommentálni. A CNN forrásai szerint az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov szimbolikus értékeket képviselő cselekedeteket javasolt. Az utóbbi egy évben oroszországi olaj- és üzemanyagraktárakat, vasutakat, katonai sorozó irodákat és csővezetékeket is értek támadások. Úgy tűnik, az ukránok több hónapon keresztül készítették elő az infrastruktúrát az ellentámadásokhoz.  

Egy kiszivárgott hírszerzési jelentés alapján Zelenszkij február végén azt javasolta, hogy drónok segítségével mérjenek csapást az oroszországi Rosztov területen lévő orosz állomáshelyekre, mivel Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek olyan messzire jutnának. A rosztovi területen lévő olajlétesítmények kigyulladtak, miután az elmúlt évben többször is gyaníthatóan drónok csapódtak be, illetve február 28-án drónokat észleltek Moszkva közelében is, néhány nappal a háború egyéves évfordulója után.

Az amerikai tisztségviselők is óvatosan nyilatkoznak az Oroszországot ért támadások kapcsán, a háború eszkalációjának lehetségességére figyelmeztetnek, de bizalmasan elmondták a CNN-nek, hogy stratégiai szempontból mindenképpen jó döntésnek tartják az ellentámadást. A brit külügyminiszter szerint az ország védelme érdekében joga van támadást indítani, ez az önvédélem része, ahogy a francia haditengerészet vezérkari főnöke szerint is a háború részei az Oroszországot ért csapások, ezekkel Ukrajna az orosz lakosságnak üzen. 

A CNN forrásai szerint Ukrajna további támadásokra készül, ezzel arra kényszerítve Oroszországot, hogy erőforrásait a határán belüli területek megvédésére fordítsa. Brit hírszerzési információk szerint a határ menti Belgorod régiót ért csapások arra kényszerítették Oroszországot, hogy a katonai tűzerő teljes skáláját bevesse saját területén. 

(Kiemelt képünkön: A Kreml a dróntámadás után Moszkvában, Oroszországban 2023. május 03-án. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Ügynökség.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).