Zelenszkij: Ukrajna készen áll az ellentámadása

Ukrajna készen áll ellentámadás indítására az oroszok által megszállt területek visszafoglalására – jelentette ki az ukrán elnök.

2023. június 3., 13:52

Szerző:

Kijev azt reméli, hogy a területek visszaszerzésére irányuló ellentámadás megváltoztatja a háború dinamikáját, amely azóta dúl, hogy Oroszország 15 hónappal ezelőtt megszállta kisebbik szomszédját. Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajnának meg kell várnia, amíg több nyugati páncélozott jármű érkezik az ellentámadás megindítása előtt, ehhez igyekszik megtartani a nyugati támogatást – írja a Reuters

„Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk” 

– mondta Zelenszkij a Wall Street Journalnak. 

A hosszú ideig tartó száraz időjárás Ukrajna egyes részein arra engedett következtetni, hogy az ellentámadás küszöbön áll. Az elmúlt hetekben Ukrajna fokozta az orosz lőszerraktárak és logisztikai útvonalak elleni csapásait.

Szombaton az ukrán hadsereg napi jelentésében közölte, hogy a keleti Donyecki területen lévő Mariinka áll a harcok középpontjában. Az ukrán erők mind a 14 orosz csapat ottani támadását visszaverték – állt a jelentésben.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij. Fotó: Az Ukrán Elnökségi Sajtószolgálat / AFP.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.