Nagy döntés előtt áll az AstraZeneca vakcinakérdésben

Nem biztos, hogy gyártanak több vakcinát.

2021. július 29., 22:24

Szerző:

Az AstraZeneca gyógyszercégnél vizsgálják, milyen lehetőségeik vannak a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos üzletág terén – írja a Reuters, a cég ügyvezető igazgatójának nyilatkozata alapján. Egyelőre nem tudni, hogy arról van-e szó, hogy az AstraZeneca kiszállna a vakcinagyártásból – erre 2021 végére ígért választ Ruud Dobber.

„Az év vége előtt tisztábban fogunk már látni.. Ha engem kérdeznek arról, hogy a vakcinák gyártása vajon fenntartható üzletág-e az AstraZeneca számára, az egy olyan jelentős stratégiai kérdés, amely jelenleg is tárgyalás alatt van” – mondta. Ruudot 2019 januárjában nevezték ki a BioPharmaceuticals üzletág ügyvezető igazgatójává, aki a szív- és érrendszeri, vese- és anyagcsere, valamint légzőszervi betegségekkel kapcsolatos termékstratégiájáért és kereskedelmi elosztásáért felel.

Ahogy arról még a vakcinák elosztásának kezdeti időszakában beszámoltunk, a svéd-brit vállalatok által közösen készített vakcina több esetben is súlyos mellékhatást okozott, amelyet követően szinte egész Európában vizsgálták a készítmény mellékhatásait. 

(Kiemelt kép: Vakcinákat tartalmazó dobozok az AstraZeneca újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányából a kaposvári Népegészségügyi Osztály raktárában 2021. március 8-án. Fotó: Varga György / MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.