Tragédia: 21 halálos áldozatot követeltek az áradások Európában

Az áradások Lengyelország, Csehország, Románia és Ausztria egyes részein is pusztítottak, eddig legalább 21 ember vesztette életét. 

2024. szeptember 18., 10:20

Szerző:

A Közép-Európát sújtó heves viharok elérték Olaszországot is, ahol a heves esőzések, az erős szél és az áradások miatt az ország nagy részére figyelmeztetést adta ki. Az áradások Lengyelország, Csehország, Románia és Ausztria egyes részein pusztítottak, a katasztrófában eddig legalább 21-en meghaltak. Horvátországban, Magyarországon és Szlovákiában pedig óriási az árvízvédelmi készültség – írja a BBC.

Tarolt a Boris 

A jelentős áradásokért a Boris nevű ciklon a felelős, amely hatalmas mennyiségű esőt és havat hozott a hétvégén. Lengyelországban több mint 5000 katonát vezényeltek be, hogy segítsenek az embereknek, Nysa városából például 40 ezer embert evakuáltak.  A lengyel rendőrség kedden megerősítette, hogy legalább 6 ember meghalt, a legsúlyosabb árvíz pedig várhatón szeptember 18-án, szerdán sújtja majd Boroszló városát. 

Súlyos áradások Csehországban 

Nagy a baj a cseh-lengyel határ menti területeken is, Csehországban eddig 15 ezer ember evakuáltak. Az egyik civil szervezet állítása szerint az elmúlt 27 évben nem volt ilyen súlyos áradás az országban. Ostravában hétfőn késő délután átszakadt az Opava folyó gátja, s a víz elárasztotta a város mintegy tízezer lakosú részét. Litovel, Krnov és Opava városok egy része is víz alatt van. Kedden reggel azonban az Opava, Odera és más folyók vízszintjének emelkedése megállt. Csehországban egyébként legalább 3 halálos áldozatról tudni, 7 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok. Észak-Morvaországban két idős áldozat holttestére a vízzel elárasztott házakban találtak rá, míg egy középkorú nő elcsúszott, és a megáradt patakban megfulladt. Az eltűntek között van egy elárasztott személyautó négy utasa. A kocsit a vízben megtalálták, de az utasoknak nyomuk veszett. Az eltűntek után mentők, tűzoltók és rendőrök kutatnak. 

Szlovákia és Magyarország is felkészül 

Mindeközben Szlovákiában és Magyarországon is gyorsan emelkedik a Duna vízszintje: a szlovák főváros, Pozsony és Budapest is az esetleges áradásokra készült. Ahogyan arról lapunk is beszámolt a katonák jelenleg is gőzerővel dolgoznak a gátakon, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig arról beszélt utasítást adott arra is, hogy csoportosítsák át a PTSZ-M lánctalpas kétéltű járműveket arra az esetre, ha valahol átszakad a gát, és szükség lesz ilyen járművek igénybevételére.

(Kiemelt képünkön áradás Csehországban, Fotó: Radek Mica / AFP)