Akkora a hőség Japánban, hogy 37 millió embert kértek arra, hogy kapcsolják le a lámpákat

A kánikula áramellátási nehézségekkel járhat együtt.

2022. június 27., 10:29

Szerző:

A japán kormány arra szólította fel a Tokióban és környékén élőket, hogy hétfőn kevesebb áramot használjanak, mivel az országot sújtó hőhullám miatt ellátási nehézségek várhatók – írja a BBC nyomán az rtl.hu. 

A japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium nagyon „komoly” áramigényre számít. A szakemberek már korábban jelezték:  a hőmérséklet emelkedése ellátási nehézségek járhat együtt

A hétvégén Tokió központjában 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, miközben 

a fővárostól északnyugatra fekvő Iszeszaki városában 40,2 Celsius-fokos rekordot mértek. 

Ez rekordnak számít, hiszen ez volt a legmagasabb júniusi hőmérséklet, amelyet Japánban valaha is feljegyeztek.  A minisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy Tokióban és nyolc környező prefektúrában a villamosenergia-termelés többletkapacitása várhatóan 3,7%-ra csökken hétfő délután.

A kormány arra kérte az embereket, hogy tokiói idő szerint 15:00 órától kezdődően három órára kapcsolják le a felesleges lámpákat, miközben „használják megfelelően a légkondicionálót és hidratáljanak a forró órákban”.

(Fotó: Norikazu Tateishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.