A tálibok lefejeztek egy afgánt férfit, mert az amerikai katonáknak tolmácsolt

A tálibok szerint nem tiszta, ami történt. Pár „incidens” miatt pedig nem szabad elítélni őket.

2021. július 23., 15:36

Szerző:

Sohail Pardis Afganisztán fővárosából, Kabulból rokonaihoz vezetett május 12-én, amikor az öt órás út közben egy sivatagon kellett áthaladnia, tálib fegyveresek meg akarták állítani járművét az ellenőrzőpontjuknál, írja a CNN. A 32 éves Pardis ekkor gázt adott, mire a tálibok belelőttek az autóba, ami a lövések miatt megállt. Ezután kirángatták Pardist a járműből és lefejezték. 

Az eset előtt pár nappal Pardis az egyik barátjának panaszkodott arról, hogy a tálibok rájöttek, hogy a 20 éve tartó háború alatt tizenhat hónapig az Egyesült Államok hadseregének dolgozott tolmácsként, és emiatt folyamatosan halálos fenyegetéseket kap. A tálibok szóvivője azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy megpróbálják tisztázni a történteket, de

szerintük néhány „incidens” alapján nem szabad ítélkezni a mozgalmukról. 

Korábban a lázadó tálibok közleményt adtak ki a NATO csapatinak dolgozó afgánoknak arról, hogy ne hagyják el Afganisztánt a nemzetközi erőkkel együtt, és nem esik bántódásuk. A CNN-nek nyilatkozó afgánok ezzel szemben azt mondták, veszélyben van életük, mert a tálibok bosszúhadjáratot indítottak ellenük.

Május végén Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt ígérte, az amerikai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium terveket dolgoz ki az amerikaiakat segítő afgán állampolgárok evakuálására Afganisztánból, írja az MTI. A tábornok szerint ezeknek az embereknek az élete veszélybe kerülhet az amerikai csapatok kivonása után, ezért az Egyesült Államoknak segíteni kell nekik elhagyni az országot. Eddig csaknem 18 000 afgán, aki az amerikai hadseregnek dolgozott, kérelmezte a részvételt a különleges bevándorlási vízumprogramban, amely lehetővé tenné számukra, hogy letelepedjenek az Egyesült Államokban.

Április 14-én Joe Biden amerikai elnök tett bejelentése szerint szeptember 11-ig kivonják az amerikai csapatokat Afganisztánból, és véget vetnek a amerikai történelem leghosszabb külföldi katonai háborújának, amely 2001 októberében kezdődött. A csapatok kivonulásával a tálibok offenzívát indítottak a kormányerők ellen, és számos afgán régiót megszálltak.

(Kiemelt kép: Tálib harcosok teszik le fegyverüket 2021. június 24-én, miközben megadták magukat, hogy csatlakozhassanak az afgán kormány biztonsági erőihez. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)