Segítettek az amerikaiaknak, kétségbeesetten menekülnek a hazájukból az afgán katonák

Július utolsó hetében megkezdődik az evakuálás.

2021. július 16., 07:16

Szerző:

Mintegy húszezer, az amerikai hadseregnek segítő afgán kérte, hogy az Egyesült Államok menekítse ki őket – írja az MTI. Ezt a Fehér Ház közölte csütörtökön. Az afgán segítőket, például tolmácsokat és családtagjaikat vagy egy egyesült államokbeli vagy egy külföldi amerikai katonai bázisra, vagy egy harmadik országba viszik. A légi szállítások a tervek szerint július utolsó hetében kezdődnek, és az amerikai csapatok várhatóan augusztus 31-ig befejezik kivonulásukat Afganisztánból. Körülbelül százezer ember jogosult ilyen kimenekítésre.

Az amerikai katonák tervezett távozása felerősítette az aggodalmakat azoknak az afgánoknak a körében, akik segítettek az amerikai hadseregnek, tartanak a tálibok megtorlásától. Miközben a felkelők átveszik az ellenőrzést az ország vidéki területeinek nagy része felett, két amerikai szenátor felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy gyorsítsa fel az afgán segédszemélyzet evakuálását, beleértve azokat is, akik együttműködtek a hírszerző ügynökségekkel.

 

(Kiemelt kép: Az afgán biztonsági erők fegyveresei egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévő Szpin Boldak település közelében 2021. július 14-én. A radikális iszlamista tálibok elfoglalták a Szpin Boldak-i határátkelőhelyet, amely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. MTI/EPA/M. Sadiq)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.