Most, hogy az amerikaiak távoznak Afganisztánból, Tádzsikisztán is aktivizálni kezdte magát

Százezer aktív katona mellett 130 ezer katonai tartalékost mozgósítottak.

2021. július 22., 13:38

Szerző:

Afganisztán északi szomszédja, Tádzsikisztán csütörtökön eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlatát tartotta meg az ország teljes hadseregének részvételével, miközben Emomalii Rahmon államfő éberségre szólított fel a határtól délre, Afganisztánban folyó harcok miatt – írja az MTI.

Afganisztánban az elmúlt hetekben egyre nagyobb lett a bizonytalanság, főként a tartományokban zajló harcok miatt azt követően, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi csapatok nagyrészt befejezték kivonulásukat. A kialakult helyzetet kihasználva a kormányellenes, szélsőséges tálibok nagyobb támadásokat indítottak, hogy további területeket és határátkelőket foglaljanak el.

A csütörtöki tádzsikisztáni hadgyakorlatra százezer aktív katona mellett 130 ezer katonai tartalékost mozgósítottak – jelentette be Rahmon.

Az államfői hivatal közleményéből kiderült, hogy a hadgyakorlaton több mint ezer katonai járművet, több száz tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint több tucat repülőgépet, köztük helikoptereket vetettek be.

Az elnök az állami televízió által közölt beszédében emlékeztette a lakosságot arra, hogy a térségben kialakult bizonytalan helyzet miatt

az országnak készen kell állnia arra, hogy szükség esetén nagy árat fizessen a béke és stabilitás védelmében.

Hozzátette, hogy a katonai tartalékosok közül húszezret küldtek az országot Afganisztántól elválasztó határ megerősítésére.

(Kiemelt kép illusztráció; Forrás: Shutterstock)