A macedón mémgyár már Budapesten látta az itt élő Gruevszki ex-kémfőnök unokatestvérét

Azt hitték, ő is Magyarországra szökött a várható börtönbüntetés elő, ám Szasó Mijalkov végül feladta magát a macedón ügyészségen.

2021. február 24., 11:00

Szerző:

Napokig kereste a rendőrség Nikolaj Gruevszki egykori macedón miniszterelnök unokatestvérét, akit vasárnap helyezett volna házi őrizetbe a bíróság. Szasó Mijalkov, korábban a titkosrendőrség vezetője volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gruevszki kémfőnökeként működött. Most vádlottként állt a bíróság elé abban a gigantikus megfigyelési botrányban, amely lényegében a Gruevszki-kormány bukásához vezetett. Ügyében pénteken hirdet ítéletet a szkopjei bíróság, helyi források szerint letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

Az észak-macedón hatóságok hétfőn adtak ki országos körözést a férfi ellen, miután a rendőrség vasárnap hiába kereste őt szkopjei otthonában, ahogy a Marriot szállodában sem találták. Ez utóbbi a volt titkosszolgálati vezető gyakori tartózkodási helye. A hatóságok a hét elején a fővárosból kilépő járműveket vizsgálták, ám egészen kedd déutánig nem bukkantak a nyomára. Ekkor azonban Mijalkov váratlanul megjelent az ügyészség épülete előtt, és feladta magát.

„Ma reggel megértettem a helyzetet, és bejöttem az ügyészségre. Nagyon sajnálom" – mondta az állami titkosszolgálat egykori vezetője a 24 nevű észak-macedón televíziónak. Mijalkov az eltűnését azzal indokolta, hogy koronavírusos tüneteket észlelt, és izolálni akarta magát. Helyi forrásunk szerint azonban inkább arról lehet szó, hogy bújkálás helyett úgy döntött, aláveti magát az igazságszolgáltatás intézkedéseinek.

Akárhogy is, Szasó Mijalkov pár napig taró eltűnésének hatására Észak-Macedóniában beindult a mémgyár. A közösségi oldalakon, mindenekelőtt a Twitteren megszaporodtak a Mijalkovot budapesti helyszíneken ábrázoló mémek. Az egyik ilyen mém egyenesen a Budai Várból látható panorámát ábrázol egy üres kávéscsészével, a felirat pedig: „az első kávé Budapesten”.

 

A mémek között látható olyan is, amelyen a két unokatersvér, Nikolaj Gruevszki és Szasó Mijalkov a lánchídon látható.


Szasó Mijalkovot azzal vádolják, hogy több száz ember tömeges illegális lehallgatását szervezte meg unokatestvére, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök autoriter kormányzásának ideje alatt. A férfi 2006 és 2015 között vezette a titkosrendőrséget. Mijalkov az eljárás során rendszeresen megjelent a bírósági tárgyalásokon, ahol következetesen ártatlannak vallotta magát minden vádpontban.

 

A megfigyelési botrányt 2015-ben robbantotta ki az akkor ellenzékben ülő, ma már kormánypárti szociáldemokrata párt. Az ügy hatalmas belpolitikai válságot okozott a balkáni államban. A nyomozás szerint több embert hallgattak le, mint egykor a jugoszláv titkosrendőrség. Az országban gyakorlatilag minden századik ember évekig megfigyelés alatt áll. Ez főként a befolyásos döntéshozókat és a helyi értelmiségi elit tagjait érintette, de a macedón vezetés még a saját kormányán belül is poloskákat rejtett el.

Az ügy feltárása előtt egyébként az akkori ellenzéki erők sem feltétlenül az igazság elkötelezettjeiként bántak az általuk megszerzett titkos felvételekkel. Emlékezetes, hogy Gruevszkit előbb egy titkos találkozón megzsarolva próbáltak előrehozott választásokat kicsikarni, később pedig hetente csepegtették az újabb és újabb információkat. 

A Mijalkov-Gruevszki politikai dinasztia már az ország függetlenedése óta meghatározó szerepet töltött be Észak-Macedónia politikájában. A később autóbalesetben meghalt Jordan Mijalkov volt az ország első belügyminisztere, és fia, Szaso Mijalkov is 1998 óta töltött be fontos pozíciókat a védelmi- és a belügyminisztériumban. Nikolaj Gruevszki 1999 és 2002 között először pénzügyminiszter volt, majd 2006-ban már miniszterelnök lett.

Nikolaj Gruevszki 2018-ban menekült Magyarországra a börtönbüntetés elől, amelyet egy még kormányfőként elkövetett korrupciós bűncselekmény miatt szabtak ki rá. A dolog érdekessége, hogy Gruevszki útlevél híján legálisan nem juthatott Magyarországra, a magyar külügyi tárca ugyanakkor tagadta, hogy közel lenne az észak-macedón ex-miniszterelnök Magyarországra csempészéséhez.

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.