A lengyelek is elítélték Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni tervét

A migránsok áthelyezése Lampedusa szigetéről nem jelentené a helyzet megoldását, Lengyelország ellenzi, hogy Európába beengedjék az illegálisan érkező bevándorlókat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában.

2023. szeptember 18., 15:48

Szerző:

Az olasz Lampedusára érkező afrikai fiatal férfiak ezrei nem háborús menekültek, hanem – „a német »nyitott ajtók politikája« által felbuzdított, követelőző és gyakran veszélyes emberek” – írta Morawiecki lengyel kormányfő Facebook-oldalán. Olaszország déli határán „Európa destabilizálására tett újabb kísérlet” történik – fogalmazott továbbá, és Angela Merkel volt német kancellár migrációs politikája „katasztrofális következményének” nevezte a jelenlegi vészhelyzetet.

Morawiecki szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke „konokul nem ismeri fel a brutálisan egyszerű igazságot, hogy Németország és az EB óriási hibát követett el”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Lengyelország „határozottan ellenzi, hogy beengedjék Európába az illegálisan csempészett bevándorlókat”. Úgy látja: a migránsok átirányítása más uniós tagállamokba „nem oldaná meg a katasztrófát”, közben „a brüsszeli elit egyetlen ötlete” éppen a bevándorlók elosztását célozza.

Ez viszont olyan, mintha „benzinnel próbálnák tüzet oltani” – közölte Morawiecki, majd leszögezte: Lengyelország nem engedi be az illegális bevándorlókat. A miniszterelnök bejegyzésben a fő lengyel ellenzéki pártot, a Polgári Platformot is bírálta, amiért az általa irányított kormány 2015-ben beleegyezett az akkori uniós migránselosztási kvótába.

A migráció az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampány egyik témája. A választások napján a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a PiS elnöke egy szerdán megjelenő interjú vasárnap előzetesen ismertetett részletében az illegális bevándorlók következetes visszatoloncolását jelölte meg a migrációs válság egyetlen hosszútávú megoldási lehetőségeként. Fontosnak nevezte a származási országokban nyújtandó segítségnyújtás „becsületes programjának” kidolgozását is.

Ursula von der Leyen EB-elnök vasárnap, Giorgia Meloni bevándorlásellenes olasz kormányfő társaságában látogatott Lampedusára, azt követően pedig együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és tízpontos akciótervet ismertetett. Ennek keretében azt is javasolja, hogy az olasz szigetre eljutott embereket – önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében – szállítsák el más uniós tagállamokba.

Mind az olasz kormány, mind pedig az Európai Bizottság állást foglalt amellett, hogy a beérkező menedékkérőket végre az EU tagállamai között is szét kell tehát osztani. Mindezt azonban Meloni nem hangsúlyozta Budapesten, ahol a Demográfiai Csúcsra érkezve úgy fogalmazott, a migráció „nem helyettesítheti a természetes népszaporulatot” a kontinensen.

(Kiemelt képünkön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió (EU) informális csúcstalálkozójánPrágában 2022. október 7-én. Fotó: Michal Cizek / AFP)