Csúcsforgalom Lampedusán, el se férnek az embercsempészek hajói

Folyamatosan érkeznek Lampedusa szigetére az illegális bevándorlókat szállító hajók és csónakok.

2023. szeptember 16., 12:19

Szerző:

Szombaton eddig három hajó érkezett a szigetre 121 személlyel a fedélzetén. Pénteken 527-en szálltak partra 15 hajóról. A héten összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Csak kedden és szerdán mintegy 7 ezren érkeztek csónakokkal Észak-Afrikából Filippo Mannino polgármester tájékoztatása alapján. Szombaton 400 személyt szállítanak át Szicíliába. 

Idén eddig csaknem 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, majdnem kétszer annyi, mint 2022 azonos időszakában. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió támogatását kérte a migránsok átkelésének megakadályozására. Ha szükséges, be kell vetni a haditengerészetet, hogy megakadályozzák a migránsok hajóinak indulását – mondta egy péntek este az internetre feltett videóüzenetben. 

Az olasz miniszterelnök kemény fellépést helyezett kilátásba az illegálisan érkezőkkel szemben, különösen Lampedusa szigetén. Felkérte Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy az októberi EU-csúcson tűzzék napirendre a bevándorlás kérdését. 

A miniszterelnök sürgősségi intézkedéseket jelentett be, amelyekről kabinetje jövő hétfőn dönt. Az intézkedéscsomag keretében a hadsereg nagyobb befogadóközpontokat állít fel és meghosszabbítja az érkezők fogva tartásának idejét. Meloni videóüzenetében látogatásra hívta meg Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnököt Lampedusára, „hogy személyesen győződhessen meg a helyzet súlyosságáról”.

(Újabb menekültek érkeznek a Guardia di Finanza egyik hajójára az olaszországi Lampedusa szigetének kikötőjében 2023. szeptember 15-én. A sziget kevesebb mint 400 ember befogadására épített befogadóközpontját elárasztották a férfiak, nők és gyerekek, akik kénytelenek voltak kint aludni a szabadban, rögtönzött műanyag ágyakon, sokan fémből készült vésztakarókba burkolózva. A jó időjárás miatt az elmúlt napokban megugrott az érkezők száma Olaszország-szerte: a belügyminisztérium frissített adatai szerint szeptember 12-én több mint 5000, egy nappal később pedig csaknem 3000 ember érkezett az országba. Fotó: Alessandro SERRANO / AFP)