Mintegy ezer menedékkérő érkezett Lampedusára a hétvégén

Mintegy ezer menedékkérő érkezett Lampedusa szigetére a hétvégén – közölte vasárnap az olasz parti őrség.

2023. augusztus 13., 19:22

Szerző:

Vasárnapra virradóra összesen 277 migráns érkezett bárkákon a dél-olaszországi sziget partjaira. Az illegális bevándorlók többsége kongói, kameruni, Burkina Fasó-i, elefántcsontparti, guineai, nigériai, szenegáli és mali állampolgár. Beszámolóik szerint a tunéziai Kábesz, Szfaksz és Mahdia városokból vágtak neki a tengeri átkelésnek Európába. 

Szombaton 718 menedékkérő érte el Lampedusát, a sziget túlterhelt befogadóközpontjában 2127 ember tartózkodott. Aznap kompokkal több mint ezer migránst szállították át Szicíliába az olasz hatóságok. A római belügyminisztérium adatai szerint az idén eddig csaknem 95 ezer – tengeri úton érkezett – illegális bevándorlót számláltak. Ez kétszerese a tavalyi év azonos időszakában mértnek.

(Kiemelt képünkön: Menekültek érkeznek hajón Olaszországba. Az elmúlt hónapokban Olaszországban jelentősen megnőtt a tengeren érkező migránsok száma, 2023-ban közel 92 000 migráns, akik főként tunéziai és líbiai kikötőkből indultak. Fotó: Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP )

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.