Ursula von der Leyen európai megoldást ígért Lampedusa menekülttáborában

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ kell rá adni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel felkereste a helyi tábort.

2023. szeptember 17., 15:54

Szerző:

Ursula von der Leyen hozzátette: „nekünk kell eldöntenünk, nem pedig az emberkereskedőknek, hogy ki jöhet Európába!”.

Együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és közösségimédia-oldalán tízpontos akciótervet hirdetett meg. A második pontban azt javasolja, hogy a Lampedusára eljutott embereket szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében.

Az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányfő meghívására személyesen mérte fel a helyzetet az európai migráció egyik déli kapujának tartott, hatezer lakosú szigeten, ahol az utóbbi hetekben naponta több ezren kötöttek ki. Giorgia Meloni pénteken egy videoüzenetben kérte erre. A látogatáson részt vett Ylva Johansson belügyi EU-biztos és Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter is.

Von der Leyen és Meloni együtt járta be az olasz vöröskereszt kezelésében lévő központot, ahol négyszáz férőhelyen továbbra is kétezren vannak. Végigsétáltak a csónakokkal teli kikötőn is.

A politikusokat a szigetre érkezvén helyi lakosok tüntetése fogadta, a kialakult helyzet miatt tiltakoztak. Giorgia Meloni meghallgatta a lampedusaiak panaszait, majd biztosította őket afelől, hogy kormánya folyamatosan dolgozik a biztonsági és a higiéniai helyzet javításán.

A kormányfő szorgalmazta, hogy az EU indítsa újra a földközi-tengeri embercsempészet megállítását célzó, úgynevezett Sophia-misszióját. Ezenkívül sürgette az Európai Bizottság és Tunézia között nyáron aláírt szándéknyilatkozat minél előbbi végrehajtását, az észak-afrikai országnak megígért összegek átutalását.

Giorgia Meloni emlékeztetett arra, hogy kormánya hétfőn rendkívüli intézkedésekkel fogja szigorítani az olaszországi partokhoz eljutók visszatartását egyebek között zárt táborok kialakításával és az illegális bevándorlók kitoloncolásával.

(Kiemelt képnkön az elmúlt hónapokban Olaszországban jelentősen megnőtt a tengeren érkező bevándorlók száma. Valeria Ferraro / Anadolu Ügynökség via AFP)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.