Ezt mondta Meloni Budapesten

A demográfia nem csupán egyike a nagy kérdéseknek, ez az a kérdés, amelyen a nemzet jövője múlik – hangsúlyozta a Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédében csütörtökön Olaszország miniszterelnöke.

2023. szeptember 14., 15:27

Szerző:

Giorgia Meloni elmondta: kormányának első számú célja, hogy lényeges kulturális változást indítson el a családokkal kapcsolatos gondolkodásban, Olaszországot ugyanis – ahogy az egész nyugati világot – súlyos demográfiai válság sújtja. 

A születések száma visszaesett, ennek nyomán erősen családellenes hangulat alakult ki; a médiában fokozatosan elhalványult a család képe, ehelyett egyének jelennek meg, de már fogyasztóként – fejtette ki az olasz kormányfő, aki barátjaként mondott köszönetet a meghívásért Novák Katalin köztársasági elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

Giorgia Meloni felidézte azokat a támadásokat, amiket azért a mondatáért kapott, amiben magát olaszként, anyaként és keresztényként határozta meg, emlékeztetve arra is, hogy a kritikusok számára „nem jól sült el a dolog”. 

Olyan korszakban élünk, amikor identitásunk legfontosabb elemei támadás alatt állnak, pedig ezen identitás nélkül csupán számok vagyunk, eszközök mások kezében – közölte. 

Európában egyre kevesebb gyerek születik, ezért mobilizálni kell az erőforrásokat a családok támogatására, ahogy azt Magyarország tökéletesen példázza – mondta el az olasz kormányfő. 

Giorgia Meloni kiemelte: köszönhetően a kormány erőfeszítéseinek, Magyarországon az elmúlt években sikerült visszafordítani a romló termékenységi arányt, növekedett a házasságkötések száma és a foglalkoztatottak száma, és nagyon fontos, hogy ezen belül a nők foglalkoztatottsága is –hangsúlyozta. 

Értékelése szerint a magyar példa azt mutatja, a kellően családbarát politika kialakításával a nőknek nem kell választaniuk a munka és a család között. Az igazi szabadság, ha a nők munka mellett választhatják a gyermekszülést, ebben Magyarország jó példa – jegyezte meg. 

Sokak szerint a migráció segít biztosítani a jólétet – emlékeztetett, hozzátéve, ő maga ezt nem tudja elfogadni, hiszen a nemzeteknek fel kell vállalniuk a felelősségüket saját jövőjük biztosításáért. 

Giorgia Meloni fontos kijelentésként idézte a Demográfiai Csúcs mottóját, miszerint „a család a biztonság záloga”. Mint hozzátette: a család senkinek az egyéni szabadságát nem korlátozza, hanem inkább erősíti azt. 

Az olasz kormányfő kitért arra is, hogy megdöbbentette az 1956-tal kapcsolatos történelmi viták közelmúltbeli felemlegetése. „1956 ugyanis nem csupán egy külföldi hatalom elleni felkelés volt, hanem felkelés azok ellen is, akik a magyarok identitásának alapjait akarták tönkretenni: a családot, a nemzeti hovatartozást és a vallást” – fogalmazott. 

Mint hangsúlyozta, vannak a történelemnek olyan oldalai, amelyeket nem lehet újraírni. „Ugyanezt látjuk ma Ukrajnában, és ezt nem lehet elfogadni” – mondta el Giorgia Meloni. 

Szerdán a déli óráktól a nyugati határszélen, illetve késő délután főként a Duna vonalától keletre egy-egy intenzívebb záporban akár az ég is megdörrenhet. A kialakuló záporokat, zivatarokat többfelé jégdara, intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti.