A külföldiekkel szembeni beteges gyűlölet vezérelte a kurdokra lövöldöző párizsi férfit

A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen kóros gyűlöletet érez – közölte vasárnap a francia ügyészség.

2022. december 25., 14:44

Szerző:

„Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében” – mondta Laure Beccuau párizsi ügyész. Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált – áll az ügyészségi közleményben.

A gyanúsított, akit szombaton egészségi okokból a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát „depressziósnak” és „öngyilkosságra hajlamosnak” írta le, aki „heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába” – írta az ügyésznő. Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egy évi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

El akarta lőni az összes tárát, majd az utolsóval magát akarta lelőni

A férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan.

Előzőleg fegyverével és lőszerekkel a főváros északi részében fekvő Saint-Denis-be ment, hogy „külföldieket gyilkoljon.” Ottlétét a jegye és a térfigyelő kamerák felvételei is tanúsítják. Visszatérve Párizsba a szülei házától gyalog ment az Enghien utcába, ahol a kurd kulturális központ található.

Az idős férfi közölte, hogy minden migránsra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert „az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották, ahelyett hogy öltek volna” – közölte Beccuau. Hozzátette: a férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni. A fodrászüzletben, ahol elfogták, mielőtt a rendőrség megérkezett volna, megtalálták a fegyverét és négy tárat összesen tizennégy tölténnyel, illetve egy dobozt 25 lőszerrel.

(Kiemelt képünk: Az áldozatok fotóival vonulnak kurd tüntetők Párizsban 2022. december 24-én. Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)