Ismét zavargások voltak Párizsban a kurdok elleni gyilkosság másnapján

Párizsban szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között az előző napi lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek.

2022. december 24., 17:36

Szerző:

Párizsban a tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek voltak a place de la République tér, a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén, ahol előzőleg a kurdok békés tüntetést tartottak. Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tüntetők egy része elhagyta a helyszínt. Egyesek megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett Párizs forgalmas X. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni. A rendőrség őrizetbe vett egy 69 éves férfit, aki a hatóságok szerint nemrégiben szabadult az őrizetből, miközben a tárgyalására várt, amiért egy évvel korábban karddal támadt egy párizsi menekülttábor lakóira. A gyanúsított kihallgatása után immár fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés ellene vád – közölte szombaton az ügyészség.

(Kiemelt képünk: Személygépkocsit borítanak fel kurd tüntetők Párizs belvárosában 2022. december 24-én. Fotó: MTI/AP/Lewis Joly)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.