Vizsgálatot indít az OLAF az elhíresült lombkoronasétány miatt

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) arról tájékoztatta Donáth Anna EP-képviselőt, hogy Hadházy Ákossal közös beadványa hatására vizsgálatot indít a hírhedt nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. Emlékezetes: a nyírmártonfalvai polgármester a saját erdejébe uniós pénzből épített 60 millió Ft-ért lombkoronasétányt, de annak megépülése előtt tarra vágatta az erdőt.

2023. szeptember 17., 08:56

Szerző:

„Az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. A vizsgálat megindításáról szóló határozatról való döntésnél az OLAF felméri, hogy az ügy a Hivatal által évente meghatározott vizsgálati prioritások területei közé tartozik-e, valamint figyelembe veszi az arányosság, szubszidiaritás/hozzáadott érték és az OLAF erőforrások hatékony használatának alapelveit. Az OLAF a 883/2023/EU, Euratom rendeletnek megfelelően elemezte a kapott információt és vizsgálatot indított az említett pályázatok tárgyában.” 

– idézi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levelét a Momentum közleménye.

A nyírmártonfalvai polgármester saját erdejébe uniós pénzből épített 60 millió Ft-ért lombkoronasétányt, de annak megépülése előtt az erdőt tarra vágatta. Így a sétány egy üres mezőn közepén díszeleg, mintegy az uniós források felhasználásának mementójaként. Nyírmártonfalva polgármestere, Filemon Mihály azzal védekezik, hogy az uniós döntéshozók túl későn bírálták el a 2017-ben leadott pályázatot, közben pedig vágásérett lett az erdő, ill. hogy az erdő megléte nem volt feltétele a lombkoronasétány megépítésének. 

Donáth Anna a közösségi oldalán azt írja:

„Miközben az OLAF vizsgálódik, a kormány által az EU »megnyugtatására« felállított Integritás Hatóság mélyen hallgat az ügyről. És a kormány még csodálkozik, hogy a sorozatos ígérgetéseikkel ellentétben nemhogy nem érkeztek még meg a befagyasztott EU-s pénzek, de láthatóan már abban sem biztosak, hogy azok megérkeznek-e valaha ennek a kormánynak a regnálása alatt.”

(Fotó: Átlátszó)